Åboforskning: En tredjedel av fästingarna bär åtminstone på en sjukdom

Färre fästingar. I Pargas och på Kimitoön har mängden personer som uppsöker vård på grund av fästingar minskat. ÅU foto.

Fästingbanken vid Åbo universitet ger ny information om hur vanliga smittobärande fästingar är. Forskningen visar att en tredjedel av fästingarna i Finland bär på åtminstone en sjukdom. Två procent av dem bär på fler än en. Fästingbanken har skapats med allmänhetens hjälp.

Utifrån fästingbankens information har man analyserat två sorters fästingar, den vanliga fästingen och taigafästingen. Den vanliga fästigheten bär med större sannolikhet en smitta än taigafästingen.

Den vanligaste sjukdomen som fästingarna bär på är Borrelia burgdorger-bakterien, som påträffades i 17 procent av fästingarna. Borrelia Burgdorfer orsakar Borrelios, som tillsammans med TBE är den fästingburna sjukdom som utgör det största hotet mot folkhälsan.

Forskningen visar att de smittobärande fästingarna är vanligast på Finlands sydkust, där bara vanliga fästingar har påträffats.

Åbo universitet samlade med allmänhetens hjälp in 20 000 fästingar till fästingbanken år 2015. Utifrån fästingbanken har man kunnat analysera förekomsten av flera olika fästingburna sjukdomar.

Forskningen om fästingburna sjukdomar fortsätter, och Åbo universitet skriver i ett pressmeddelande att det finns mycket kvar att analysera utifrån fästingbankens information.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*