Förflytta dig till innehållet

Åbobor ordnar solidaritetsmanifestation för rohingyaminoriteten i Burma

Abdel Bettahar. En av initiativtagarna till manifestationen i Åbo. Foto: Privat

Ahmad Hosseini, även han initiativtagare. Foto: Privat

På fredag arrangerar en grupp personer en fredlig solidaritetsmanifestation för den utsatta muslimska rohingyaminoriteten i Burma.

Manifestationen inleds klockan 16 på gågatan i Åbo.

Initiativtagarna Abdel Bettahar och Ahmad Hosseini samt en representant från den lokala Amnestygruppen kommer att säga några ord. Åtminstone tiotals personer väntas delta.

Syftet är att uppmärksamma rohingyafolkets utsatthet, berättar Abdel Bettahar som är medlem i föreningen för unga muslimer i Åbo, Turun nuorten muslimien foorumi.

Speciellt de senaste två veckornas händelser då omkring tusen personer har dödats i våldsamheter i delstaten Rakhine i nordvästra Burma.

Nästan 400 000 rohingyer har också flytt undan våldet till grannlandet Bangladesh. Den burmesiska armén förstörde tusentals hus i mordbränder i en kampanj mot rohingyerna.

– Syftet med manifestationen är också att låta rohingyafolket veta att de har stöd. Ingen är ensam, säger Hosseini.

Rohingyaminoriteten har kallats en av världens mest utsatta minoriteter i det i övrigt nästan helt buddhistiska Burma.

Kortfattad historik: Burma blev självständigt från Storbritannien år 1948. 1962 utfördes en militärkupp och landet styrdes av militärjuntor (under namnet Myanmar) sedan dess. 2011 genomfördes det första parlamentsvalet och militärjuntan var officiellt nedlagd. Ett oppositionsparti med demokratikämpen och ikonen Aung San Suu Kyi i spetsen godkände inte valet och krävde nyval. Efter ett val 2015 är partiet i majoritet.

Men Aung San Suu Kyi har kritiserats hårt efter det, bland annat för att inte ha agerat för att hjälpa rohingyaminoriteten.

Nästan en halv miljon människor har också skrivit under en adress där de kräver att Suu Kyi fråntas Nobels fredspris som hon fick år 1991 för sin kamp för ett mer demokratiskt Burma. Det här kommer inte att ske, har Nobelkommittén meddelat.

Manifestationens evenemang hittas på Facebook här.

Här BBC:s artikel om våldet i Rakhine.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter