Förflytta dig till innehållet

Åbo universitet startar ny fortbildning av kodare: "Efterfrågan är exceptionellt stor just nu"

Den stora efterfrågan gäller programutvecklare i allmänhet. Foto: Pxhere


Bristen på kodare får Åbo universitet att starta en ny fortbildning. Den intensiva så kallade Full Stack-fortbildningen sker vid forsknings- och utbildningsenheten för framtida teknik.
Nysatsningen kompletterar de utbildningar som redan ges av enheten.
”Målet är att axla en betydande roll i att lösa bristen på proffs inom ICT-branschen”, uppger universitetet.
– Efterfrågan på arbetsmarknaden är exceptionellt stor just nu, säger Ville Leppänen, professor i programmeringsteknik vid Åbo universitet.
Enligt en undersökning vid Jyväskylä universitet uppgick det akuta behovet av programmeringskunniga till 8 000 i slutet av 2017. I Egentliga Finland uppskattas behovet vara 1 000, enligt pressmeddelandet från Åbo universitet.
– En del av behovet gäller nischade områden, som artificiell intelligens eller hälsoteknik, men den stora efterfrågan gäller programutvecklare i allmänhet, säger forskare Tuomas Mäkilä, som koordinerar arrangemangen kring den nya fortbildningen.
Fördomar om programmerare som sitter ensamma för sig själva stämmer inte; de ska numera också behärska kundkontakter och arbeta flexibelt i ett team, säger Mäkilä.
Fortbildningen sker i samarbete med lokala företag. Företagen bidrar med sakkunniga som håller föreläsningar och erbjuder olika uppdrag som kunde utföras som praktik.
– Det finns många i Egentliga Finland som har baskunskaper, men vars kunnande inte motsvarar de krav som ställs av modern programutveckling. Därför är det svårt för dem att få jobb, säger Mäkilä.
Den sex månader långa kompletterande fortbildningen är ett bra sätt att uppdatera det man kan, enligt honom.
Ansökningstiden har inletts och pågår till den 8 januari. En informationsträff ordnas i Agora-byggnaden på Vattenborgsvägen 3 klockan 12.15 den 12 december. Utbildningen börjar den 4 mars. Mer information (på finska och engelska) hittas här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter