Åbo stad överskrider budgeten med över 40 miljoner euro — underskottet är 60 miljoner

En klassisistisk byggnad nerifrån
Stadshuset i Åbo. ÅU-foto

Åbo stads underskott växer. På måndag får Åbo stadsstyrelse bekanta sig med den senaste delårsrapporten. Räkenskapsperiodens underskott ligger på 60 miljoner euro. Den senast godkända budgeten tillåter ett underskott på 19,1 miljoner euro. Det betyder att stadens kostnader överskrider budgeten med 41 miljoner euro.

Underskottet är större än i den första delårsrapporten som sammanställdes i maj. Då beräknades underskottet till 52,6 miljoner euro.

Årsbidraget ligger också på minus 13,2 miljoner euro. Årsbidraget anger hur mycket internt tillförda medel som återstår att användas för investeringar, placeringar och amorteringar efter det att de löpande utgifterna har betalats.

Den växande befolkningen i Åboregionen ökar behovet av, och kostnaderna för, offentliga tjänster. Detta syns i synnerhet inom utbildning- och fostran när antalet elever och dagisbarn har ökat. Den ökade sysselsättningen har också ökat behovet av daghemsplatser.

Läs också: Inflyttningen ska rädda Åbos ekonomi – men då måste de här sakerna klaffa

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*