Förflytta dig till innehållet

Åbo hovrätt tillbaka i eget hus

 

Nöjd. Hovrättspresident Kenneth Nygård, här i den stora sessionssalen, är nöjd över att hovrätten nu är tillbaka i sin gamla hemvist och finns under samma tak. Foto: J-O Edberg


Efter att har verkat i flera år på olika adresser har Åbo hovrätt nu flyttat tillbaka till sin gamla hemvist, Akademihuset vid Tavastgatan 11.
Huset har totalrenoverats i drygt två års tid för 15 miljoner euro.
– Det känns bra att ha allt samlat under samma tak. Vi har fått jobba på ett annorlunda sätt då vi verkat på tre olika adresser under renoveringen, säger hovrättspresident Kenneth Nygård.
Renoveringen har genomförts i två skeden. Det första skedet blev klart i fjol höstas och möjliggjorde att hovrätten kunde ta i bruk en del av sina sessionssalar.
Hovrätten disponerar över tre våningar.
I första våningen finns kundbetjäningen och sessionssalar, i andra våningen finns en stor sessionssal medan tredje våningen inhyser moderna arbetsrum för hovrättens knappt 100 anställda.
Personalen består av 38 domare och 26 hovrättsfiskaler, eller föredragande, medan resten jobbar med administration.

Museiföremål. Nina Ovaska vid Åbo hovrätt demonstrerar en sigillstämpel som använts för att förse domsluten med hovrättens sigill.


Under tiden som hovrätten varit utlokaliserad har det skett en viss omsättning i personalen.
– Vi har fått flera nyanställda. Alla känner inte varandra ännu eftersom vi funnits på flera adresser, säger Nygård, som själv tillträdde posten som hovrättspresident i juni i fjol.
Innan han kom till hovrätten var han lagman i Egentliga Finlands tingsrätt.
Men han är bekant med Akademihuset sedan tidigare. Nygård som har rötter i Åbo var föredragande i Åbo hovrätt på 1980- och 1990-talet.
– Det finns mycket som är sig likt men visst finns här också en del nytt, säger Nygård om renoveringen.
Åbo hovrätt har verkat i Akademihuset sedan 1830.
Det byggdes i början av 1800-talet för Akademin i Åbo och var det största civila byggnadsprojektet i Sverige på den tiden.
Det tog 14 år att bygga huset. Det stod klart 1815 då Finland var ett storfurstendöme under Ryssland.

Solennitetssalen. Foto: J-O Edberg


Akademihusets festsal, Solennitetssalen, togs i bruk samma år. Salen har prisats som landets vackraste.
Akademihuset invigdes 1817.
En utställning om Akademihuset öppnar på söndag i husets andra våning. Utställningen presenterar husets historia under 200 år.
Akademins tid upphörde vid Åbo brand 1827. Efter branden har Akademihuset använts av Åbo hovrätt, länsstyrelsen i Åbo och Björneborgs län och Åbo domkapitel.
I byggnaden har också Finland banks filial och Åbo postkontor verkat.

Pampig inramning. Alexander II hänger vid hovrättens huvudingång.


I dag finns i huvudsak Åbo hovrätt i Akademihuset. Husets festsal, Solennitetssalen, används av Åbo Akademi och Åbo universitet för akademiska festligheter.
I festsalen ordnas också konserter.
På söndag i samband öppnandet av utställningen ger Kungsvägens musiker en konsert i salen (se skild notis).
Utställningen är en del av flera organisationers gemensamma projekt kring Akademihusets 200-årsjubileum.
Den har skapats av en arbetsgrupp bestående av representanter för Riksarkivet, Nationalgalleriet, Åbo Akademi, Åbo universitet, Åbo stad, Åbo museicentral, Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet, ärkebiskopens kansli och Åbo hovrätt.
Utställningen Akademihuset 200 ordnas 5.11.2017–7.1.2018. Den öppnar klockan 14 på söndag och är öppen fram till kl.17.30. Övriga dagar är utställningen öppen to–fre kl.12–17 och lö-sö kl. 12–16. Inträdet är fritt. Till öppningsdagens konsert är det inträde. Utställningen är stängd 14–15.12, 23–24.12. och 31.12.
Läs mera om utställningen här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter