Åbo behöver ett nytt konserthus

För tillfället är musiklivet i Åbo i en situation, där det nuvarande konserthuset skyndsamt behöver en totalrenovering. Lika uppenbart är, att det nya konserthuset inte ens genom en omfattande totalrenovering kan bli det utrymme som på bästa sätt skulle motsvara nuvarande och kommande krav på ett musikhus.

Musiken skulle inte heller efter den omfattande renoveringen låta som den borde. Det finns en enorm framgångspotential i Åbo och för att utnyttja den behövs ett nytt konserthus. Ett nytt utrymme skapar ny verksamhet.

Med denna övertygelse i bagaget kan man börja lösa de praktiska frågorna om vart huset skall byggas, hurudant utrymmet skall vara, vilka skulle aktörerna vara, hur dess affärslogik skulle utformas under byggarbetet och verksamheten, hur man kan utnyttja den internationella dragningskraften för att skapa livskraft i regionen, vad händer i det nuvarande konserthuset efter att det nya är färdigt, osv. Frågorna får nog svar och problemen en lösning. Nu är det dags att skrida till verket.

Åbo filharmoniska orkesters tillkomst härrör sig till grundandet av Musikaliska Sällskapet i Åbo orkester år 1790. Efter det har orkesterverksamhet i Åbo upplevt många faser under sina 228 år.

Då man betraktar historien står det klart att man i Åbo kunnat fatta långsiktiga beslut också i svåra tider, för ett långsiktigt utvecklande av orkestern och samtidigt hela regionen.

Det finns alldeles unika byggnader i världen. Byggnader, som transformerar människan, och gör henne till en annan då hon kommer ut, än då hon steg in i byggnaden. Konserthus är sådana byggnader. Och dessa är byggnader som människan behöver.

Musikaliska Sällskapet i Åbo styrelse

Eero Linjama, ordförande

Tiina Tunturi, vice ordförande

Emilie Gardberg

Mikko Heiniö

Inger Jakobsson-Wärn

Eveliina Kytömäki

Erkki Lahesmaa

Pekka Lehtinen

Markku Nurminen

Seija Rajala

Anu Juva, sekreterare

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*