Förflytta dig till innehållet

ÅA-projekt fick pengar för att inventera åländsk undervattensnatur

Ska inventera havsmiljöer. På bilden forskarna Henna Rinna (t.v.) och Sonja Salovius-Laurén (t.h.).


Miljö- och marinbiologin vid Åbo Akademi har beviljats finansiering för att inventera den åländska undervattensnaturen. Projektets budget uppgår till närmare 800 000 euro.
– Undervattensmiljöerna i våra havsområden är ställvis fortfarande väldigt vackra och produktiva, och det gäller att förvalta just dessa värdefulla områden på rätt sätt, säger specialforskare Sonja Salovius-Laurén.
Genom att dyka och filma med undervattenskamera kommer man att undersöka bland annat förekomsten och utbredningen av olika arter. Fältarbetet sker huvudsakligen utgående från Husö biologiska station i Finström.
Utifrån materialet beräknar man sedan sannolika utbredningsmönster för de viktigaste arterna och samhällena. Exempel på sådana miljöer och arter är blåstångsbälten, ålgräsängar, kransalger, rödalger och blåmusselbankar.
Dessa arter är ofta indikatorer på vattnets kvalitet.
Resultaten ger stöd åt den marina områdesplaneringen och ska på lång sikt förbättra havsmiljöns tillstånd.
– För oss marinbiologer är det viktigt att de unika havsmiljöerna kring Åland, som i många fall ännu är rätt orörda, förvaltas på ett hållbart sätt, säger Salovius-Laurén.
För det fyraåriga projektet anställs en post doc-forskare, en doktorand och fältassistenter. Merparten av finansieringen har erhållits från Baltic Sea Conservation Foundation och från Europeiska havs- och fiskerifonden.
Åbo Akademi har länge profilerat sig inom Östersjöforskning. År 2017 inrättades forskningsprofilen Havet gemensamt med Åbo universitet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter