ÅA- och TY-anställda förbereder sympatiyttring

De anställda vid Åbo Akademi och Åbo universitet, TY, förbereder en gemensam sympatiyttring för att visa sitt stöd för den strejkande personalen vid Helsingfors universitet. Sympatiyttringen äger rum framför Åbo domkyrka på onsdag 28.2. klockan 12.15.

Förhandlingarna om universitetens nya kollektivavtal har fortsatt utan att nå resultat. Universiteten har varit i en avtalslös situation sedan början av februari. Parterna har med hjälp av riksförliknings­mannens byrå försökt nå ett förhandlingsresultat sedan 17.2.

I förhandlingarna representeras universitetens personal av huvudavtalsorganisationerna FOSU, JHL och Pardia. Den första strejkvarningen gäller en endagsstrejk vid Helsingfors universitet 28.2. Strejken genomförs om man inte nått ett förhandlingsresultat till och med 27.2.

Universitetssektorns huvudavtalsorganisationer FOSU, JHL och Pardia varslade 20.2 om ytterligare en strejk. Stridsåtgärderna genomförs som en strejk vid sex universitet 7.3.2018 om parterna inte når ett förhandlingsresultat före det. Strejken gäller Aalto-universitetet, Konstuniversitetet, Svenska handelshögskolan, Tammerfors universitet, Tammerfors tekniska universitet och Vasa universitet. Det totala personalantalet vid universiteten är närmare 8 500 personer.

Organisationerna är beredda att ytterligare utvidga stridsåtgärderna om parterna inte når ett förhandlingsresultat.

 

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*