Åbo fortsätter locka turister – tyskarna var den största utländska gruppen som besökte staden i somras

Lutherättling besöker Åbo på lördag. Foto: J-O Edberg
Aura å. ÅU-foto

På Visit Turku är man nöjd med sommaren. Turismsiffrorna visar att antalet övernattningar har ökat sedan i fjol.

– Särskilt statistiken för sensommaren är glädjande. I augusti var antalet övernattningar med sex procent högre med augusti i fjol. Det visar på att reseboomen i Finland avspeglas i Åbo, säger Visit Turkus turismchef Anne-Marget Hellén i ett pressmeddelande.

Under sommaren 2018 övernattade 310 447 turister i Åbo, av vilka cirka 80 procent var finländare. Antalet övernattningar har ökat med 3,7 procent sedan i fjol. Av de 25 000 utländska besökarna var 4 400 tyskar, 3 000 svenskar, 1 600 britter, 1 500 fransmän och 1 500 ryssar.

– Men i den statitistiken räknas inte Airbnb-övernattningarna med, så den verkliga siffran är troligtvis högre.

Trots ökningen når man inte upp till rekordåret 2017, då antalet övernattningar i juli var nio procent högre.

Hellén lyfter också fram ökningen i antalet flygresor. Totalt gjordes 22 900 flygresor till Åbo i augusti, varav över 80 procent från utlandet. Det är en ökning på 64 procent jämfört med samma månad i fjol.

Hösten är traditionellt sett en lugnare period, men på Visit Turku hoppas man nu att fler ska hitta Åbo under andra årstider än sommaren.

– Finländarna reser allt mer utanför de traditionella turismsäsongerna. Inom turismbranschen är det därför vettigt att söka tillväxt under andra andra årstider.

 

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*