Sju år gammal mordgåta nära lösning

ÅU-foto

Åbopolisen har gjort ett genombrott i utredningen av ett brutalt mord i Åbo för snart sju år sedan.

Det var den 2 juli 2009 som en år 1955 född Åbobo hittades knivhuggen i Mannerheimsparken bredvid Mikaelskyrkan. Mannen hade utsatts för besinningslöst våld och han hade omkring 80 knivsår i överkroppen. På grund av det kraftiga övervåldet utreddes fallet som mord.

– Tillvägagångssättet var synnerligen rått och flera av knivhuggen var dödliga. Avsikten var helt klart att döda, säger kriminalkommissarie Veli-Matti Soikkeli.

Det var tidigt på morgonen den 2 juli 2009 som en man hittades mördad här i Mannerheimsparken i Åbo. Foto: Kim Lund

I början av utredningen greps två personer och de satt till och med häktade ett tag, men de kunde aldrig knytas till brottet. I stället fortsatte polisen sina utredningar och nu har en cirka 30 år gammal Åbobo häktats misstänkt för mordet.

Soikkeli vill inte kommentera hur polisen kom mannen på spåret, men han säger att det inte är någon ev de personer som tidigare har varit misstänkta för mordet. Soikkeli vill inte heller säga om mannen har erkänt.

Den häktade har varit samarbetsvillig och bland annat pekat ut en terränggömma där polisen har hittat två knivar. Knivarna har inte hittats i parken eller i parkens närhet.
Knivarna ska nu jämföras med sticksåren på offrets kropp. Soikkeli säger inte om offret och den misstänkta kände varandra.

Soikkeli är nöjd med att fallet nu ser ut att få ett avslut. Dels är det skönt för de anhöriga att få veta vad som har hänt, men också för dem som varit oskyldigt misstänkta är det viktigt att rentvås, säger Soikkeli. För polisen är det också alltid en lättnad att lösa ett komplicerat mordfall.

– Ett mord preskriberas aldrig och vi har jobbat hårt för att lösa fallet. I bland belönas arbetet med ett genombrott, så visst är vi nöjda.

Soikkeli räknar med att fallet går till åtalsprövning i april och att tingsrätten kan inleda behandlingen i maj.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*