Imam i Åbo: De som hatar tar chansen nu

Imam Zaid Esmail.

Imam Zaid Esmail, ledare för Turun islamilainen yhdyskunta (Åbo islamska samfund) behåller lugnet trots de hatiska reaktioner som riktas mot muslimer, asylsökande och nyfinländare på sociala medier efter knivattacken i fredags.

-De som hatar och de som skriver har sin egen agenda. De tar chansen nu, efter denna händelse. Attacker som i fredags i Åbo kan ske igen och hatet kommer att strömma ut igen.

Nyfinländare och invandrare i Åbo har i medier vittnat om att de känner rädsla för att till exempel röra sig i centrum, på grund av stämningen på sociala medier. Vad vill du säga till dem?

-Jag vill säga att Åbo fortfarande är en av världens mest fridfulla och lugna städer. Staden är som ett paradis. Sprid inte känslan av rädsla.

Zaid Esmail känner mest sorg på söndagen – då han deltog i minnesceremonin och den tysta minuten på Salutorget.

-Mina församlingsmedlemmar som jag talat med känner det samma. Sorg. Vi väntar på mer information om det skedda.

I minnesceremonin på Salutorget lades ljus ned av fr.v. polischef Tapio Huttunen, biskop Kaarlo Kalliala, imam Zaid Esmail, ärkebiskop Kari Mäkinen, stadsfullmäktiges ordförande Elina Rantanen och stadsdirektör Aleksi Randell.

 

Vad kan du som ledare för en församling göra i ett läge då många känner sorg, uppgivenhet och rädsla?

-Jag finns alltid till för mina församlingsmedlemmar. Jag talar om för dem att staden fortfarande är trygg och fridfull.

Det finns ännu inte uppgifter om gärningsmannens motiv för dådet. Vad säger du till dem som kopplar ihop din religion med våld och terrorism?

-Jag säger att islam är en fredlig religion. Det finns ingenting i islam som berättigar våld eller attacker av detta slag. Om gärningsmannen säger sig vara muslim är han inte en riktig muslim om han kan genomföra något som detta.

Esmail säger att terrorism inte ska ses som ett problem sammankopplat med religion.

I Turun islamilainen yhdyskunta finns många medlemmar med marockanskt ursprung.

-De är bestörta över att någon från deras land har gjort detta i vår stad. De mår dåligt över att någon har förstört Marockos rykte i Åbo.

Zaid Esmail, imam i Turun islamilainen yhdyskunta, tackar Hassan Zubier som var en av dem som hjälpte de knivhuggna på Salutorget i fredags – och själv blev knivhuggen.

 

HÄR SAMLAR VI ALLA ARTIKLAR OM ÅBOATTACKEN.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*