Förflytta dig till innehållet

Olyckligt att en snapsvisa rekommenderar snaps och bensodiazepin mot sjösjuka

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Det är med viss bestörtning man försiktigt grattar vinnaren av årets snapsvisetävling (ÅU 8.10.2019).
Att vinna är visserligen värt en gratulation men visans rekommendation att sköta sjösjuka med snaps och bensodiazepin står i strid med alla behandlingsrekommendationer av sjösjuka och andra former av åksjuka.
Alkohol hör inte alls hemma här och av medicinerna används skopolaminplåster eller något lämpligt antihistamin. I kombination med alkohol ger antihistaminer ibland gruvliga samverkningar.
Dessutom innehåller visan produktnamnet på en bensodiazepin som det väsentliga elementet i rimmet. Reklam i alla former borde genast utesluta premiering och då det gäller beroendeframkallande läkemedel som överhuvudtaget inte får marknadsföras enligt vår lagstiftning borde visan ha diskats.
Till saken hör att poängen inte kommer att förstås av svenskarna då läkemedlet inte saluförs under ifrågavarande namn i Sverige.
Robert Paul
läkare, Reso

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter