2100 samtal till nödnumret i Åbo under nyårshelgen

Lehtikuva

Nödcentralerna tog emot cirka 12 700 nödsamtal mellan nyårsafton klockan 12 på dagen och nyårsdagen samma tid.

Under motsvarande period i fjol var antalet nödsamtal 12 000, vilket innebär att årsskiftet ur nödcentralernas synvinkel var lika livligt som i fjol.

Samtalen är dubbelt så många som under en vanlig helg.

2100 samtal ringdes i Åbo. En vanlig helg rings cirka 1300 samtal, vilket är närmare dubbelt så många samtal som en vanlig helg.

I Vasa ringdes 1400 nödsamtal jämfört med 1000 under en vanlig helg. I Björneborg ringdes 1500, jämfört med 1100 en vanlig helg.

Typiska utmaningar under årsskiftet är att det kommer så många samtal att svarstiderna ibland blir längre än normalt.
– Mellan lördag och söndag klarade nödcentralerna av att besvara 90 procent av nödsamtalen inom 10 sekunder. Under vanliga veckoslut är det samma siffra, säger Kyösti Lehtonen, chefen för enheten för utveckling av nödcentralsverksamheten.

Under årsskiftet gällde nödsamtalen i huvudsak allmänt störande beteende som ofta var förknippat med riklig alkoholkonsumtion.

– Den största delen av uppdragen förmedlades vidare till polisen. Uppdragen under årsskiftet handlade i huvudsak om vandalism och störande beteende, berusade personer, familjevåld, stoppande och kontroll av fordon samt råd och handledning i polisärenden, säger Lehtonen.

 

 

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*