Förflytta dig till innehållet

1400 frivilliga sjöräddare patrullerar till havs under midsommaren

Räddningsbåt vid brygga.

Räddningsbåt vid brygga.

Sjöräddarnas råd: Västen på och korken fast! ÅU-foto


Under midsommarhelgen kommer det att vara gott om trafik ute på havet. 130 räddningsbåtar och närmare 1 400 frivilliga sjöräddare runt om i landet kommer att göra sitt bästa för att se till att allt löper smidigt under helgen både vid kusten och på sjöar.
Räddningsoperationen Meritähti inleds ikväll och varar fram till söndag kväll.
Midsommaren är alltid en livlig kväll för sjöräddare. Förra året hade sjöräddningssällskapets besättning sammanlagt 120 olika räddningsuppdrag under midsommarhelgen.
Under midsommarafton, kring tiden då midsommarbrasorna brukar tändas, brukar trafiken på vattnet vara som livligast. Också på söndag kväll då folk åker hem efter helgen är det mycket båtar i rörelse.
I år har fint väder lovats vilket innebär ännu mer jobb för sjöräddare.
— Det viktigaste är att alla i båten har passliga flytvästar på sig. Dessutom bör man kolla väderprognosen och vara beredd på att ändringar kan ske, att båten är i skick och att det finns tillräckligt med bränsle, samt att det finns en uppdaterad papperskarta ifall tekniken sviker, säger Senni Jokinen, ordförande för Esbo sjöräddare.
Dessutom bör man såklart ta annan sjötrafik i beaktande.
Alkoholen spelar ofta en roll i drunkningsolyckor under midsommaren. Bäst är det att korka flaskan först då båten är förtöjd. Också små mängder alkohol kan försämra bedömningsförmågan ute på havet.

Vid nödsituation
Ring endera nödnumret 112 eller sjöräddningens nummer 0294 1000 (på havsområden)
För situationer då hjälp behövs men det inte råder nöd kan man ringa servicenumret 0800 30 22 30

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter