100 åbolänningar: Kurt Kronehag i Pargas

Kurt Kronehag, företagare, från Björkholm i Pargas. ÅU-foto

1. Vad vill du hälsa till Finland 100 år?

– Jag önskar att vi tar emot och tar hand om de flyktingar som kommer till Finland och att de ges möjlighet till arbete och bostad. För över 70 år sedan var det många finländska medborgare som flydde undan kriget både inom landet men även till Sverige och övriga länder. Många flyttade till USA och Sverige för att få ett bättre liv. Har alla de invandrar- och flyktingkritiska människorna i vårt land glömt eller förträngt det?

2. Vad är det viktigaste eller mest betydelsefulla som har hänt i Finlands historia under din livstid?

– Eftersom jag fyllde 10 år samma år som vi fick fred i Finland är det naturligtvis det viktigaste som hänt i mitt liv att vi fick behålla vår självständighet. Efterkrigstiden var oerhört tung men vi klarade det trots brist på allt.

3. Vad får dig att känna dig som en Pargasbo?

– I Pargas är jag född och här tillbringade jag min barndom. Efter 20 år till sjöss flyttade jag tillbaka till Pargas och här har jag mina vänner (och ovänner).

Under självständighetens jubileumsår intervjuas 100 åbolänningar om Finland 100 år.

Här samlar vi alla intervjuer i serien 100 åbolänningar

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*