Wiendelikatesser för öron och mun

Julian Rachlin. Foto: Julia Wesely

Wienklassicistiska pärlor ljuder i Konserthuset i Åbo på torsdag och fredag.

Åbo filharmoniska orkesters konserter dirigeras av Julian Rachlin och solist är pianisten Eldar Nebolsin.

På programmet står musik av Gioachino Rossini, Ludwig van Beethoven och Wolfgang Amadeus Mozart.

Innan torsdagens konsert har man möjlighet att bekanta sig med kompositörernas matvanor och smaka på delikatesser som anknyter till programmet.

Under kvällen får vi smaka, vad Beethoven åt och drack. Vi smakar brödsoppa, Käsespätzle, eller makaroner och ost, samt mandelpudding med alkoholmarinerad jordgubbe.

– Beethoven åt Käsespätzle och ost i alla formen, alltid. Beethoven tyckte om vanlig mat och alkohol. Mandelpudding är en wiensk efterrätt från 1700-talet och särskilt Mozarts favorit, säger musikforskaen Susanna Välimäki.

Föreläsningen hålls på finska i Konserthusets övre foajé, biljetter säljs på förhand.

”Mästarna från Wien” i Åbo konserthus torsdag 15.3 och fredag 16.3 klockan 19. Klangsmaker torsdag klockan 17.30.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*