Förflytta dig till innehållet

Warmias golvvärme värmer allt fler hus: Byggboomen har gett S:t Karinsföretaget ett lyft.

Populärt. I dag installeras golvvärme i de flesta nybyggen, både i småhus och i höghusbostäder, säger företagaren Peter Jansén. Foto: Jan-Ole Edberg


Golvvärmeföretaget Warmia i S:t Karins har det väl förspänt. Efterfrågan på golvvärme ökar, inte bara tack vare uppsvinget inom byggandet utan också till följd av att golvvärmen vinner allt mer terräng inom uppvärmningen av hus.
I branschen har golvvärmeinstallationerna ökat stadigt under åren medan installationerna av radiatorer eller värmeelement minskat.
– I dag installeras golvvärme i de flesta nybyggen, både i småhus och i höghusbostäder, säger Peter Jansén, vd och delägare i Warmia.
Han är också en av företagets grundare.
Warmia grundades 2004. Men Jansén har jobbat i branschen sedan början av 1990-talet.
– Då dominerade ännu radiatorerna. Golvvärme installerades i cirka 10 procent av nybyggda bostäder, resten värmdes med radiatorer. I dag är förhållandet det motsatta, säger Jansén, som är född i Pargas och uppvuxen i S:t Karins.
I dag är han Åbobo. Jansén bor granne med ASS segelpaviljong på Beckholmen och har självfallet golvvärme i sitt egnahemshus.
Golvvärmen har erövrat marknaden nästan fullständigt. Och det är vattenburen golvvärme som gäller. I egnahemshus har den konkurrerat ut eluppvärmda golv.
– På 1990-talet hade största delen av egnahemshusen elvärme. I dag är andelen under 10 procent, säger Jansén.
Också i höghus och offentliga byggnader blir golvvärme allt vanligare medan installationerna av radiatorer klart minskar.
– Fördelen med vattenburen golvvärme är lägre energikostnader. Installationskostnaderna är ungefär lika stora som för radiatorer. Men på sikt blir golvvärmen förmånligare då man sparar 10–15 procent av energikostnaderna.
Det beror enligt Jansén på att golvvärmen fungerar med lägre vattentemperatur till skillnad från uppvärmningen med radiatorer.
– Golvvärmen behöver en vattentemperatur på högst 35 grader medan radiatorerna kräver minst 55 grader för att fungera effektivt. En annan fördel är att det känns behagligt att gå på ett varmt golv, säger han.
S:t Karinsföretaget växer kraftigt tack vare golvvärmens ökande popularitet och det livliga byggandet.
Företaget är i dag en av de största operatörerna i branschen när det gäller försäljning och installation av vattenburen golvvärme.
Warmia är marknadsledare i västra Finland och en stor konkurrent till är börsbolaget Uponor som är störst i branschen. Företaget omsatte i fjol 3,2 miljoner euro. I år beräknas omsättningen stiga till fem miljoner, en tillväxt på över 50 procent.
En betydande del av tillväxten kommer från satsningen på försäljning direkt till kunderna utöver den som sker via återförsäljare runtom i landet.
– Det handlar egentligen om projektering där vi ansvarar för försäljning, planering och installationer, säger Jansén.
En stor del av projekteringen görs för stora byggnadsprojekt som höghusbostäder och offentliga byggnader i tätorter.
– I år kommer vi upp till 1 500 projekt. Cirka 250 av dem finns i Åbotrakten, resten finns i huvudstadsregionen och övriga delar av landet, säger Jansén.
I Åbo är de flesta höghus som byggts i Kakolabacken och vid Varvsstranden försedda med Warmias golvvärme. Också bostäderna i de gamla fängelsebyggnaderna får golvvärme levererad av S:t Karinsföretaget.
Sedan fyra år tillbaka säljer S:t Karinsföretaget också system för nedkylning av byggnader. Det handlar om element som monteras i innertaket. Coolia takkylning kan utnyttja jordvärme eller fjärrkyla som kylkälla.
– Systemet är ett alternativ till luftvärmepumpar och andra kylsystem, säger Jansén.
Företagets största projekt för tillfället är installationerna av takkylning i Kones före detta huvudkontor i Helsingfors som byggs om till bostäder.
– I dag ska byggnaderna vara väldigt täta och energieffektiva. Det gör att det finns ett behov av nedkylning när det är varmt ute. Det här är en trend som växer, speciellt efter den varma sommaren har man börjar tala om behovet av nedkylning av byggnader, säger Jansén.
 

Warmia

  • Grundat 2003 i S:t Karins av Peter Jansén tillsammans med tre andra företag i golvvärmebranschen.
  • Planerar, installerar och marknadsför vattenburen golvvärme.
  • Sysselsätter fem anställda, har underleverantörer och återförsäljare runtom i landet.
  • Omsätter 3,2 miljoner euro (2017).
  • Vd är Peter Jansén.

 
LÄS OCKSÅ:
Byggandet i Kakolabacken i Åbo går på högvarv
 Åbo upplever fortfarande ett uppsving inom bostadsbyggandet – men kulmen verkar vara passerad

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter