Vinkällaren: Specialvin för finsmakare

Dyrt. Vieux Château Mazerat är fylligt och passar till älg, hjort, oxe, får och renstek, skriver ÅU:s recensent som belönar det med fyra av fem glas. Priset för en flaska är en bra bit över hundra euro.

Innan jul kom det en del bättre och dyrare viner, lämpliga som gåvor av exempelvis företag eller till dem som samlar bättre viner i vinskåp eller vinkällare. En del kan ha tagit slut redan, men om något av nedanstående viner intresserar så fråga efter det.
Om det finns i någon affär så ser de det i datorn och kan be att få vinet sänt till er närmaste affär utan extra kostnad.

405997 St. John’s Road Block 3 Old Vine Shiraz 2014 från Barossa i Sydaustralien. Mycket fylligt. 14,5 procent alkohol. Smak: mörka körsbär, björnbär, svarta vinbär, ek och kryddor. Passar till mörkt kött. Kostar 32,90 euro. Minst 3 av 5 glas.

463297 Sutherland 2011 Syrah från distriktet Elgin i Sydafrika. Vinet mognade 20 månader i franska ekfat, varav en tredjedel nya. Fylligt. 15,5 procent alkohol. Smak: mogna tranbär, mörka körsbär, boysenbär, ek och lätt kryddigt. Passar till mörkt kött och starka hårda ostar, Kostar 19,49 euro. 3 av 5 glas.

409907 Alter Ego 2013 från Margaux i Bordeaux. Druvor: Merlot, Cabernet Sauvignon och Petit Verdot. Fylligt. 12 procent alkohol. Smak: svarta vinbär, björnbär, svagt plommon, blyerts, ek och kryddor. Passar till älg, hjort, oxe och starka hårda ostar. Alter Ego är Château Palmers andra vin. Kostar 78,10 euro. 4 av 5 glas.

437687 Vieux Château Mazerat 2013 från AC Saint-Emilkion Grand Cru. Druvor: Cabernet Franc och Merlot. Mycket fylligt. 12,5 procent alkohol. Smak: björnbär, svarta vinbär, plommon, ek och kryddor. Passar till älg, hjort, oxe, får och renstek. Kostar 119,50. Minst 4 av 5 glas.

406067 Val di Suga Brunello di Montalcino Riserva 2010 Fylligt. 14,5 procent alkohol. Druva: Sangiovese, Vinet mognade tre år i gamla ekfat och ett år i flaskkällaren. Smak: röda körsbär, mogna tranbär, lätt ekton samt lätt fikon. Passar till lagrade hårda ostar, älg, hjort, oxe.  Kostar 48,90 euro. 3 av 5 glas.

439088 Piccini Valiano 6.38 Chianti Classico Gran Selezione 2011. Fylligt. 14 procent alkohol. Druvor: Sangiovese och Merlot. Vinet mognade ett år i franska ekfat. Smak: boysenbär, mörka körsbär, mogna tranbär, ek och svagt kryddigt. Passar till mörkt kött såsom älg, hjort, oxe, får och starka ostar (ej mögelost) Kostar 59,90 euro. 3 av 5 glas.
Aarno Magnusson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*