Vinkällaren: Nya rödviner

Får hyfsat betyg. Apothic Dark för 13 euro.

438307 Mac Murray Reserve Pinot Noir 2014 från Russian River i Kalifornien. Vinet mognnade 9 månader i franska ekfat. Fylligt. 14,5 procent alkohol. Smak: hallon, körsbär och något blommigt. Passar till skogsfågel. Det kom bara 600 flaskor. Dyrt. 34,89 euro. 3 av 5 glas.

430067 Apothic Dark från Kalifornien. Druvor: Petit Sirah, Teroleco, Cabernet Sauvignon, Zinfandel, Petit Verdot och Merlot. Vinet mognade 7 månader i ståltank med ekstavar. Fylligt. 14 procent alkohol och 6 gram socker. Smak: övermogna björnbär, blåbär och tydligt choklad. Passar till pizza, pasta eller som sällskapsdryck. Kostar 12,89 euro. 3 av 5 glas.

496937 Oheasant’s Tale Pinot Noir. 2014. från Marlborough i Nya Zeeland. Vinet mognade 10 månader på franska ekfat. Medelfylligt. 14 procent alkohol. Smak: hallon, björnbär, mogna lingon, lite blommigt. Passar till skogfågel och coq au vin. Kostar 14,89 euro. 2 av 5 glas.

477787 Karl May Spätburgunder 2015 från Rheinhessen i Tyskland. Druva: Pinot Noir. Medelfylligt. 13 procent alkohol. Vinet mognade tio månader på 20 år gamla ekfat. Smak: körsbär, svarta vinbär och tranbär. Passar till ljust kött och skogsfågel. Kostar 14,90 euro. 2 av 5 glas.

410057 La Chasse des Princes Châteauneuf-du-Pape 2014 från Rhône. Druvor: Grenache, Mourvàdre och Syrah. Fylligt. 14 procent alkoholhalt. Kärvt och höga tanniner, omogna röda körsbär, björnbär och svagt mint. Passar till rött kött. Kostar 19,90 euro. 2 av 5 glas.
423127 Château Teyssier 2014 från Saint-Emilion Grand Cru. Druvor: Merlot och Cabernet Franc. Fylligt. 14 procent alkoholhalt. Vinet mognade över ett år i ekfat. Smak: dadel, plommon och surakörsbär. Passar till älg, hjort, rådjur och köttgryta. Kostar 28,28 euro vilket ej är dyrt för en grand cru. 3 av 5 glas.

404247 Rabo de Galo Reserva 2016 från Algarve i Portugal.2016. Druvor: Touriga Nacioal, Aragonez, Alicante Bouschet. Fylligt. 14 procent alkohol och 5 gram socker. Vinet mognade 5 månader på franska och amerikanska ekfat. Smak: mörka körsbär, blåbär, choklad och något ek. Passar till mörkt kött, även grillat. Kostar 14,90 euro. Minst 2 av 5 glas.

Aarno Magnusson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*