Förflytta dig till innehållet

Varför är katten ett andraklassens djur?

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Katten är samtidigt Finlands populäraste och mest undervärderade sällskapsdjur. Katter omhändertas inte på långt när så väl som till exempel hundar. De främsta orsakerna till detta är felaktiga föreställningar och oansvarighet.
Bristen på uppskattning för katter märks till exempel i att det är allmän praxis att inte ta betalt för kattungar. Det skulle vara mycket viktigt aldrig ge bort kattungar gratis. Många kattägare är inte heller villiga att lägga ned pengar på sina katter, och det är vanligt att djuren till exempel inte vaccineras, kastreras eller ID-märks. Oönskade kattungar dödas på olagliga och omänskliga sätt, till exempel genom dränkning, kvävning, hängning och ihjälslagning.
Det är en nationell skam att det i Finland finns tiotusentals övergivna eller förvildade katter, av vilka många dör ute i naturen. Det är fullständigt fel att tro att katten klarar sig på egen hand i naturen. En övergiven katt lider ofta stort av bland annat hunger, törst, kyla, sjukdomar och skador. Övergivna och förvildade katter förökar sig okontrollerat och bildar stora populationer i vilka det förekommer undernäring, inavel och beteendestörningar.
På landsbygden är det fortfarande mycket vanligt att låta katter ströva fritt i naturen. En frigående katt utsätts för många faror. Den kan till exempel bli skadad eller överkörd, bli smittad av olika sjukdomar, hamna ut för slagsmål eller bli byte åt ett vilt djur, eller springa bort. Enligt lagen skall ett sällskapsdjur ha en trygg plats att vistas på. Ifall en katt till exempel är ute i trafiken är den definitivt inte i säkerhet. En katt som utan tillsyn rör sig utanför sin ägares tomt har enligt lagen blivit lämnad vind för våg, vilket kan medföra böter för kattägaren.
Att katter går fritt i naturen för med sig ett annat, mycket stort problem. Enligt en undersökning gjord av Naturresursinstitutet (Luke) dödar alla i Finland boende hemkatter som rör sig i naturen över 140 000 fåglar i månaden. Därtill dödar eller skadar de till exempel ekorrar och harar. Forskning har visat att viltlevande katter tar 4-5 gånger så många byten som en tamkatt. Under denna årstid finns det många nykläckta, icke flygfärdiga fågelungar i naturen samt andra djurungar, då det är speciellt viktigt att inte låta sin katt vandra ute utan uppsikt. Katten är en främmande art i Finlands natur, och en tamkatt behöver inte fånga andra djur för att överleva. Katten rår naturligtvis inte för sin jaktinstinkt, men kattägaren är ansvarig för varenda fågel som katten tagit.
Finlands djurskyddslagstiftning håller på att förnyas, och i lagen bör införas obligatorisk märkning och registrering av katter. Detta skulle vara ett viktigt steg i att höja kattens status och förbättra dess omvårdnad och tillsyn.
Johanna Wasström

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter