Trestjärning svamp på tre sätt

Förgyll vardagsmiddagen med trestjärniga svampar, på tre sätt. Prova på en krämig svamprisotto gjord med karljohansvamp, en lyxig kantarellpizza och en spännande potatisgnocchi med bacon och lingon.

Risotto med Karl-Johan svamp är en garanterad succé på middagsbordet.

Svamprisotto

4 portioner

2 dl torkad karljohansvamp

3 schalottenlökar
4 vitlöksklyftor
4 msk smör
2 msk olivolja
3 dl risottoris
2 dl vitt vin
9 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 msk finhackad timjan
2 dl grädde
2 dl riven parmesan
1 tsk flingsalt
1 tsk grovmalen svartpeppar
50 g smör
färsk timjan till servering

Blötlägg de torkade svamparna i 3 dl kallt vatten och låt stå i fem minuter. Krama ur vattnet på svamparna, men ta vara på vätskan.

Koka upp grönsaksbuljongen genom att blanda buljongtärningarna i 6 dl vatten. Ställ åt sidan.

Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs lök, vitlök och urkramade svampar i smör en tjockbottnad kastrull på medelvärme. Tillsätt olivolja och risottoris. Fräs tills riset blivit lätt genomskinligt.

Häll på vinet och låt riset suga i sig allt innan du tillsätter en fjärdedel av buljongen och en fjärdedel av svampvätskan. Låt sjuda på låg värme och häll på mera buljong och svampvätska då riset sugit åt sig nästan all vätska. Repetera tills riset absorberat all buljong, vilket tar cirka 15–20 minuter. Rör om med jämna mellanrum så att riset inte bränns vid.

Rör ner finhackad timjan, grädde, riven parmesanost, flingsalt och peppar. Rör om försiktigt. Konsistensen ska vara ganska lös. Klicka i smöret och servera risotton med lite färsk timjan.

 

Kantarell- och renpizza

2 pizzor

3 dl vatten
30 g färskjäst
1 tsk salt
4 msk olivolja
6 dl durummjöl

400 g tomatkross
4 vitlöksklyftor
0,5 gul lök
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm salt
0,5 tsk honung

100 g kallrökt renkött i små bitar
100 g kantareller
1 rödlök
150 g pizzaost

Laga pizzadegen genom att smula jästen i en bunke, tillsätta fingervarmt vatten och röra om tills jästen lösts upp. Tillsätt sedan olja och salt.

Tillsätt mjölet lite i taget.

Knåda degen tills den är smidig och fin.

Låt degen jäsa i 60 minuter.

Koka tomatsåsen medan degen jäser. Finhacka lök och vitlök.

Mät upp olivoljan i en kastrull och fräs löken och vitlöken i två minuter. Tillsätt tomatkross och kryddor.

Koka på svag värme i 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Rensa kantarellerna och skär dem i små bitar. Skala och skiva rödlöken.

Värm ugnen till 225 grader och placera en bakplåt in i ugnen för att värmas.

Dela degen i två och kavla eller tryck ut pizzorna på ett mjölat bakbord. Flytta över pizzorna på bakplåtspapper på en förvärmd ugnsplåt.

Bred ut tomatsåsen över pizzabotten och toppa med riven ost, rödlök, renkött och kantareller. Grädda pizzan på ugnens mellersta fals i 10-15 minuter.

Bacon- och kantarellgnocchi

4 portioner

200 g kantareller
140 g bacon
3 vitlöksklyftor
1 krm salt
1000 g potatisgnocchi
2 krm grovmalen svartpeppar
50 g lingon
50 g parmesan
0,5 dl grädde
2 msk finhackad persilja

Rensa och finhacka kantarellerna. Skär bacon i små bitar och skala och finhacka vitlöksklyftorna.

Hetta upp en stekpanna med smör och fräs kantarellerna tillsammans med vitlöken och saltet. Häll över i en skål och stek baconet knaprigt i samma panna.

Koka gnocchin enligt instruktionerna på paketet.

Rör ihop den färdiga gnocchin med kantarellerna och baconet. Smaka av med svartpeppar. Servera gnocchin varm med lingon och riven finriven parmesanost.

 

Sofie Sergelius

sofie.sergelius@hssmedia.fi

Fler recept och mera inspiration på foodly.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*