Trendiga smakupplevelser på vårens studentfester

På Café Hallonblad. Chokladmoussetårta, rödvinbärstårta och veganska chokladbollar. På caféet bakar de allting själva. Foto: Yascha Gilbert

På lördag firas fler än 150 nyblivna studenter från svenskspråkiga gymnasier i Åboland. Traditionellt ordnar familjerna kaffebjudningar efter ceremonin, och menyn kan vara varierande.

På Alko i Nagu träffar ÅU Ann-Christine Lindroos, som har arbetat på Alko sedan 2004. Hon ger oss några idéer på vilka drycker som kan passa till en sådan tillställning.

– Roséviner har överlag fått ett stort lyft den senaste tiden, och passar bra till lätt sommarmat. Fräscha och fruktiga specialöl kan också kombineras med diverse somriga rätter.

– Bål är många gånger populärt som välkomstskål, men skumpa, bubbligt och champagne är ändå det som det skålas mest med på studentfester, berättar Lindroos.

Alkholfritt är trendigt

En annan trend är att konsumtionen av alkoholfria produkter ökar.
– I dagens läge finns det många fina alkoholfria alternativ på Alko. Det är trendigt att dricka alkoholfritt, säger Lindroos.

Systrarna Isabella Forsström och Rozanne Fors på Café Hallonblad i Pargas erbjuder en bred variation bakverk.

Café Hallonblad i Pargas har rekordantal beställningar inför veckoslutets festligheter. Systrarna Rozanne Fors och Isabella Forsström har drivit sitt café i Pargas sedan hösten 2016.

Nu har de fått närmare 70 beställningar, vilket är ovanligt mycket trots att studenthelgen ofta är brådskande.

Många och varierande beställningar

Beställningarna är varierande; allting från veganska chokladbollar till hela cateringprojekt med mat.
– Beställningarna är mestadels traditionella, berättar Fors. Smörgåstårtor, jordgubbstårtor och sockermassakakor formade som studentmössor är populära. Även ostkakor och moussekakor med smak av vitchoklad, jordgubb och rabarber eftertraktas.

Systrarna tillreder också grön- och potatissallader och saltiga pajer. I år har många valt att bjuda på vegetariska alternativ så som tomat och mozzarella, men även laxpajer går åt.

Vegatariska och vegantrenden bara växer

Minna Ohvo, ägare av Strandkrogen i Nagu centrum och Bystrand catering oy, har en fartfylld helg framför sig. Ohvo berättar att årets största trend verkar vara vegetarisk och vegansk mat. Bland annat bär, avocado och spenat är populära.

För studenter som har många gäster på kommande rekommenderar hon sallader, pajer och kakor. Soppor och grytor är också lätta att tillreda för en stor grupp. För dem som tänker servera maten ute fungerar de ovannämnda rätterna bra, bara man byter ut gräddtårtan för exempelvis en ostkaka.

Vegetarianerna och veganerna blir allt fler. Ohvo nämner falafel, tofu och bönfärs (produktnamn härkis) som bra substitut för köttbullar, ost och malet kött.

– Är gästerna glutenallergiker tipsar jag om marrängkakor, pannacotta och mousser till efterrätt.
Ohvos dotter, Emma Correa de Mora, är en av dem som blir student från Pargas svenska gymnasium i år.

– Vi kommer att ha vegansk bjudning; falafel med taboulleh sallad, tortillor med tillbehör, potatissallad, grön sallad och vegankakor med smak av oreo och jordgubbar.

– Emma är själv vegan och jag vill respektera hennes val, därför bjuder vi på en sådan meny, förklarar Ohvo.

Ohvo har märkt att dagens ungdomar själva vill bestämma om maten, och beaktar ofta etiska aspekter.
– Även om de inte har helt veganska dieter äter de mycket hälsosam, vegansk mat som är närproducerad. Ekologiska produkter är efterfrågade.

På Alko i Nagu. Ann-Christine Lindroos har arbetat på Alko sedan 2004, och i Nagu sedan 2007.

En kommentar

  1. Intressant läsning om studenternas trender gällande mat, på min tid var det andra bullar!

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*