Tre nya härliga recept på äppelpaj!

Foto: Sofie Sergelius

Äppelsmulpaj

6 portioner

2 Granny Smith äppel (cirka 450 g)
0,5 dl socker
2 tsk kanel

Smuldeg
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
125 g mjukt smör
1 tsk kanel
2 krm kardemumma
1 dl socker

Värm ugnen till 200 grader.
Skala och skiva äpplena. Rör ihop äppelskivorna med socker och kanel.
Rör ihop havregryn, vetemjöl, mjukt smör, kanel, kardemumma och socker.
Tryck ut hälften av havreblandningen i en pajform med 26 centimeters diameter. Häll äpplena på pajbotten och strö över resten av havreblandningen.
Grädda äppelpajen på ugnens mellersta falls i 20 minuter.

Foto: Sofie Sergelius

Äppelpaj med salt karamellsås

8 portioner

Pajdeg

125 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
2 msk socker
1,5 msk vatten
(0,5 krm muskotnöt)

Salt karamellsås

100 g socker
50 g smör
0,5 dl grädde
0,5 tsk flingsalt

Fyllning

6 äppel (cirka 600 g)
1 tsk citronsaft
2 krm vaniljpulver
1 dl hackade pekannötter
3 msk socker
3 tsk kanel
1 msk majsstärkelse

Topping

1,5 dl grahamsmjöl
0,5 dl socker
100 g kallt smör
0,5 dl pekannötter
1 dl salt karamellsås

Värm ugnen till 175 grader.
Blanda ihop smör, mjöl, socker och muskotnöt i en matberedare till en grynig massa.
Smält sockret till såsen i en liten kastrull. Rör om tills sockret smält och ta bort kastrullen från värmen. Häll i smör och blanda. Var försiktig eftersom det lätt kokar över.
Häll i grädden i en tunn stråle under ständig omrörning. Smaksätt med salt och låt såsen svalna.
Tillred fyllningen genom att skala och skiva äpplen. Rör ihop citronsaften med vaniljpulvret och blanda därefter ihop äppelklyftor med citronblandningen, hackade pekannötter, socker, kanel och majsstärkelse.
Ta ut pajdegen ur kylskåpet och kavla ut degen på ett bakplåtspapper. Lyft över pajdegen i en rund form med 28 centimeters diameter med höga kanter. Tryck upp degen längs med kanterna och skär bort överlopps deg.
Häll över hälften av karamellsåsen på pajbotten och toppa med äppelfyllningen.
Tillred toppingen genom att blanda ihop mjöl och socker. Skär smöret i små tärningar och använd en gaffel, eller händerna, för att blanda ihop allting till en smulig massa. Rör ner delvis grovt hackade och delvis hela pekannötter. Strö smulblandningen över pajen.
Grädda äppelpajen på ugnens nedersta fals i 65 minuter.
Häll resten av karamellsåsen på pajen och låt därefter svalna innan servering.
Servera pajen med vaniljsås eller vaniljglass.
TIPS: Karamellsåsen går även att köpa färdig.

Foto: Sofie Sergelius

Äppelpaj på plåt

12 portioner

Smördeg

300 g mjukt smör
1,75 dl socker
3 dl grahamsmjöl
3 dl havremjöl
2 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
100 g osötad aprikospuré

Fyllning

2 dl tjock vaniljsås
6 äppel (cirka 600 g)
0,5 dl socker
2 msk kanel

Värm ugnen till 200 grader.
Vispa ihop smör med socker i en beredningsskål. Blanda ihop mjölsorter med bakpulver och vaniljpulver. Tillsätt mjölblandningen i smörblandningen och rör ner aprikospurén. Blanda till en klibbig deg. Tillsätt vattnet och kör till en smidig deg. Rulla in i plastfolie och ställ i kallt för minst 30 minuter.
Placera ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och tryck ut pajdegen på plåten. Fukta händerna så att degen inte klibbar fast i handflatorna.
Häll vaniljsåsen på den utplattade degen, men lämna ett par centimeter tom längs med kanterna.
Skala och skiva äpplena. Placera äppelskivor i rader på vaniljsåsen tills hela plåten är full. Strö socker och kanel över.
Grädda plåten på mellersta falsen 30 minuter.
Servera pajen med extra vaniljsås enligt egen smak.

Sofie Sergelius

sofie.sergelius@hssmedia.fi

Fler recept och mera inspiration på foodly.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*