TPS regerar Åboderbyt

Åbo Derby TPS- FC INTER

Kanske ville TPS, kanske kunde inte Inter bättre. Måhända räcker det med att konstatera att TPS en andra gång för året var bättre än sin lokalkonkurrent FC Inter.
Mika Ääritalos mål ett kort stycke in i andra halvlek blev vattendelaren som innebär att TPS av nio möjliga poäng norpar sju av ärkerivalen. Genom segern ökar det svartvita poängkontot från 22 till 25 poäng. Avståndet ner till småningom nästan avsågade jumbon Kemi är redan uppe i sju poäng.

Hårda nypor. TPS Niklas Blomqvist får omild behandling av Mikko Kuningas. Närmaste vittne är Niilo Mäenpää. Foto: Mats Lundberg

Anspråkslös publiksiffra

Moderata 5560 betalande. Fast den första halvleken lämnade inte mycket för eftervärlden.
Spelet var hafsigt och passningarna allt som oftast slarvigt slagna. Inter vann hörnstatistiken 5–1 och skapade också trekvartens bästa möjlighet. Några minuter innan halvtidssignalen chippade Niko Markkula fram bollen till Mikko Kuningas som bommade det bortre ribbkrysset med ett par decimeter.
Dödläget bröts åtta minuter in i andra halvlek. Inters mittback Daniel Kamy totalmissade när han skulle rensa en inte alltför märkvärdig boll. Målvakten Jere Koponen var långt ute och Mika Ääritalo kunde promenera in med bollen i mål. En av karriärens enklaste baljor för 33-åringen.

Herrar på täppan

Målet innebar också att TPS svarat för den första fullträffen i säsongens samtliga tre Åboderbyn. Inter må ligga några pinnhål högre upp i tabellen, men i inbördes möten har laget inget övertag gentemot lokalkonkurrenten.
De blåsvartas kvitteringsjakt efter bakslaget var fruktlös. All form från hösommaren, då man vann fyra raka matcher, har runnit av laget. Det går alldeles för långsamt då Inter spelar fotboll. Inte en enda vass chans skapades efter Ääritalos mål.
– Matchen som helhet var väl ganska jämn. I första halvlek skapar lagen några halvchanser, i andra är det vi som är det bollförande laget. Surt att förlora en match där vi är det aktivare manskapet, säger Inters tränare John Allen utan att förtydliga vilken match han egentligen har sett.
– Jag är mycket besviken på slutresultatet, säger walesaren.

Hyllar arbetsmoralen

Hans kollega i TPS, Mika Laurikainen, hade desto större orsak att dra på smilbanden.
– Sköna poäng för oss i det utsatta läge vi befunnit oss i mer eller mindre hela säsongen. Vi håller oss till spelplanen och ger inte motståndaren något extra utrymme.
– Målet var aningen tursamt men sett till försvarsspelet gör vi en alldeles utmärkt insats. I många tidigare matcher under säsongen har vi blivit hårt straffade av enskilda misstag. Den här gången var det ombytta roller. Det är inte speciellt många matcher i år vi klarat av att hålla nollan.

Båda Åboklubbarna fortsätter med var sin match på bortagräs. På lördag spelar Inter mot Ilves i Tammerfors, följande dag gästar TPS Åland för ett möte med IFK Mariehamn.

TPS–Inter 1–0 (0–0)
Mål: 53. Mika Ääritalo 1–0.
TPS: Jon Viscosi – Sami Rähmönen (81. Jonni Peräaho), Miro Tenho, Antto Tapaninen (65. Niklas Friberg), Zeljko Savic – Oskari Jakonen, Ben McKendry, Niklas Blomqvist, Riku Sjöroos (75. Juri Kinnunen) – Sterling Yateke, Mika Ääritalo.
Inter: Jere Koponen – Arttu Hoskonen, Tero Mäntylä, Daniel Kamy, Teemu Penninkangas – Niko Markkula (80. Mika Ojala), Julián Guevara, Niilo Mäenpää, Lassi Viholainen (64. Albion Ademi) – Timo Furuholm, Mikko Kuningas (73. Ansu Sherrif).
Hörnor: T 1, I 10.
Varningar: T 4 (44. Tapaninen, 78. Savic, 90. Kinnunen, 90+3. Jakonen), I 5 (29. Hoskonen, 33. Kuningas, 52. Mäntylä, 86. Guevara, 90+1. Furuholm).
Domare: Mattias Gestranius.
Publik: 5560.