Förflytta dig till innehållet

Tidigare ÅU-journalisten Lars Sund nominerad till Finlandiapriset

Lars Sund, har en stark Åbokoppling. Han har sommarjobbat på ÅU och studerat vid ÅA där han också är hedersdoktor. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT


Den Jakobstadsbördige författaren Lars Sunds roman ”Där musiken började” är nominerad till årets Finlandiapris i skönlitteratur.

 –Till tonerna av popmusik tecknas en levande tidsbild av en liten ort.
Bland annat så beskriver juryn Lars Sunds roman . Juryn har valt ut sex romaner som tävlar om Finlandiapriset i skönlitteratur.
Boken är den andra fristående delen av Sunds så kallade Jakobstadstrilogi. Den första delen, ”Tre systrar och en berättare”, kom ut år 2014.
Sund har studerat engelska, svenska och litteraturhistoria vid Åbo Akademi.
År 1978 sommarjobbade han som journalist på Åbo Underrättelser innan han samma år flyttade till Uppsala för att jobba på Upsala Nya Tidning.
I maj 2016 promoverades han till hedersdoktor vid Åbo Akademi.

Hedersdoktorn Lars Sund. Foto: Kim Lund


Förutom Sund nominerades verk av författarna Olli Jalonen, Jari Järvelä, Katja Kettu, Pekka J. Mäkelä och Pauliina Rauhala.
Seppo Puttinen, programchef för Åbo bokmässa, väljer årets Finlandiavinnare i skönlitteratur. Valet offentliggörs den 28 november.
Prissumman är 30 000 euro.
SPT/ÅU

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter