Förflytta dig till innehållet

Svedu & Pelle gör svenskan rock

Svedu och Pelle, alias Mats Prost och Andreas Rantala. Foto: privat


Om man glömmer allvaret i att lära sig svenska går det så mycket lättare.
Så resonerar musikerna Mats Prost och Andreas Rantala som i stället via rockmusik, animationer och berättelser sänker tröskeln till svenska för många hundratals finskspråkiga ungdomar.
De har ägnat den här veckan åt att turnera i skolor i Björneborgstrakten såsom Svedu & Pelle.
– Svedu och Pelle är något vi skapade med Tom Grönroos när de här turnéerna första gången genomfördes 2013, berättar Prost. Namnet har vi bevarat och jag har fortsatt att vara Svedu, medan Pelle i år är Andreas Rantala.
Under några intensiva dagar den veckan då svenska dagen firas ger duon ett tiotal konserter eller föreställningar i finska skolor.
I år är en av finansiärerna Svenska kulturfonden i Björneborg, och målgruppen har varit elever från årskurs 6 upp till gymnasienivå i Björneborg, Ulfsby, Norrmark (Noormarkku) och Harjavalta.
Tidigare år har Prost turnerat i bland annat Karelen och Rovaniemitrakten. För en del elever har han varit den första finlandssvensken de har träffat.
– Responsen har varit väldigt sporrande. Framförallt är det lärarna som efteråt kommer och tackar och pratar, men den feedback vi får av ungdomarna är också bra, även om de ofta är försiktigare att tala svenska.
– När vi uppträder berättar vi allt först på svenska och sedan på finska, det skulle inte gå annars, vissa har ju inlett sina studier i svenska i augusti i höst. Det gäller årets sjätteklassare, för nu då den nya läroplanen har trätt i kraft inleder de svenskan redan på årskurs sex, och det är ju kul, säger Prost.
Tidigare läste de flesta elever i finska skolor svenska först från årskurs sju.
Under föreställningen som är cirka 35–40 minuter lång visar Svedu & Pelle videon, bilder och animationer vid sidan om sitt musicerande.
– Vi har till exempel en omröstning om vilken svensk schlagerlåt i Eurovisionen som har varit sämst, berättar Prost.
Publiken får bua när låtarna spelas upp och med en decibelmätare mäter man vinnaren eller värstingen.
– Det brukar nästan alltid bli Charlotte Perellis ”Tusen och en natt” från 1999 som vinner.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter