Strömmingsmarknaden i Åbo i full gång — lakrits och fisk passar bra ihop!

I år är det fyrtionde gången som Strömmingsmarknaden i Åbo ordnas. Foto: Monica Forssell

Strömmingsmarknaden i Åbo inleddes i mulet och kyligt väder på torsdagen.

Marknaden som är den fyrtionde i ordningen väntas locka uppemot 100 000 besökare under de fyra dagar som marknaden pågår.

Åboborna Matti och Anja Koskela besöker varje år strömmingsmarknaden. Foto: Monica Forssell

Paret Anja och Matti Koskela passade på att inhandla inlagda vitlöksklyftor på torsdagen.

Det de allra helst vill köpa på marknaden är ändå färsk strömming, men just det kan vara svårt att få tag på.

— Vi letar varje år och ibland finns här färsk strömming, men oftast inte., säger Anja Koskela.

Till traditionen hör att Matti rensar fiskarna och Anja steker dem, i smör.

— Bättre finns inte, hävdar Koskelas.

Sammanlagt deltar cirka 150 försäljare i årets marknad. På strömmingsmarknaden säljs både fiskprodukter och andra produkter, så som svamp, bär, äppel, hantverk, godis och ballonger.

Resoborna Jari Sokkinen och Pekka Penttilä passade på att äta friterade mujkor till lunch.

Penttilä med en tartarsås till och Sokkinen siklöja naturell.

— Det är ju trevligt här och tur att det ännu finns lite fisk också och inte bara lakrits, sade Sokkinen med glimten i ögat.

— Fast inte stör det att det finns godisförsäljare här hördu! Vantar och lakrits hör också en marknad till, replikerade Penttinen.

Eskelinens rökta strömmingsfiléer fick silver

Under marknaden delas olika priser ut och på torsdagen avgjordes Delikatesströmmingstävlingen.

Tävlingen vanns av företaget Tages fisk med ”Fiskarens strömming” från Hangö. Heikki Eskelinen från Pargas kom på andra plats med rökta strömmingsfiléer.

På fredagen premierar föreningen Vitlöksvänner i Åbo marknadens bästa vitlöksströmming och på lördagen koras den smakligaste kryddfisken.

Marknaden är öppen varje dag mellan klockan 9 och 18, förutom på söndagen då den stänger klockan 16.

 

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*