Förflytta dig till innehållet

S:t Karins: Elever inhyses i kyrka på grund av besvärande inomhusluft

Församlingsrum. Det är bland annat i kyrkans kafferum och skriftskolutrymmen som elevernas lektioner hålls. Foto: Adrienne Westerback

Till hösten inhyses alla elever i Hovirintafastigheten i S:t Karins i baracker.

Men barackerna som det är planerat att eleverna ska tillbringa det kommande läsåret i är ännu inte på plats.

Flytten berör såväl den svenska som den finska skolan och det preliminära datumet för inhysningen i de nya anläggningarna är 15 september. Det säger Maria Engblom, rektor för S:t Karins svenska skola.

Den nuvarande skolbyggnaden kommer fortfarande att användas för undervisning i musik och slöjd samt måltider under hela läsåret.

Engblom påpekar att det här naturligtvis är en tillfällig lösning och menar också att det är resultaten från de rådande utredningarna som avgör vad som kommer att ske med den gamla fastigheten i framtiden.

Nästa vecka presenteras resultaten av undersökningarna som gjorts i skolhuset.

– Det har tagits en hel del prover av bland annat golvmaterial och takskivor som vi får veta mer om kommande måndag, säger Engblom.

Dessutom pågår det för tillfället en ganska omfattande utredning av stadens skolsituation överlag.

I S:t Karins planerar man nya bostadsområden som enligt uppskattningar kan öka elevantalet med upp till 400 barn, varav en del också är svenskspråkiga.

Nya utmaningar. Rektor Maria Engblom vill främst få vardagen och rutinerna att fungera efter flytten. Foto: Adrienne Westerback.

Alternativ för hur skolpusslet ska lösas måste därmed göras upp. Beroende av både de planerna och skolhusets invärtesläge görs sedan beslut om Hovirintafastighetens framtid.

– Om skolhuset ska renoveras, rivas eller byggas ut är fortfarande oklart då de här utredningarna hänger ihop, menar Engblom.

Eftersom barackanläggningarna anländer tidigast en månad efter skolstarten råder det också utrymmesbrist i skolan för tillfället.

Därmed har beslutet att inhysa båda klasserna i årskurs två i S:t Karins kyrka tagits som en nödlösning.

– De har varit väldigt tillmötesgående från församlingens sida och förstått att de här har varit den enda möjligheten inom promenadavstånd från skolhuset, menar Engblom.

Undervisningens i kyrkans utrymmen kommer bland annat att hållas i de rum där daggrupper för barn vanligen finns.

För biträdande kyrkoherde Merja Auer är situationen fortfarande litet ny och hon medger att inhysningen nog medför en del utmaningar från församlingens sida.

– De dagar som daggrupperna hålls i de utrymmen som eleverna inhyses i så kommer klasserna att vara på övervåningen i något annat rum istället, säger hon.

– Annars gäller det för kantorn att planera sin övningstid enligt skolklassernas tidtabeller så att undervisningen inte ska störas av musiken.

Barnskötarna Päivi Suomalainen och Maria Rosenlund som håller barngrupperna informerades som inflyttningen på måndagen och menar att beskedet därmed kom ganska plötsligt.

Enligt dem är det svårt att på förhand säga om det kommer uppstå några större konkreta problem men Rosenlund tillägger att för att en månad ska de hur som helst säkert gå bra.

Väntar på baracker. Grunden för barackerna där eleverna i S:t Karins skola kommer att vara det här läsåret har lagt men än lyser anläggningarna med sin frånvaro. Foto: Adrienne Westerback.

Eftersom eftiset och matsalen fortsättningsvis hålls vid den nuvarande skolbyggnaden så kommer eleverna att gå den ungefär hundra meter långa biten till skolgården tillsammans med någon ur personalen.

Enligt Engblom förutsätter det ju en del nya rutiner för de lärare och assistenter som berörs men menar att det inte borde vara något oöverkomligt.

– Föräldrarna har varit glada över flytten eftersom så många elever trots allt mått dåligt på grund av luften i skolan, säger hon.

– Just nu väntar vi främst på att få flytta in i de nya barackerna och att få vardagen att fungera efter det.

Adrienne Westerback

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter