Spänd väntan i låsfabriken i Björkboda på Kimitoön

Abloy står för allt färre jobb på Kimitoön och snart kanske inga alls.

Låsfabrikens anställda i Björkboda brukar inte ge sig så lätt. Det kom tydligt fram vid samarbetsförhandlingarna 2010 och 2014.
– Också nu har vi gett ett motförslag, som skulle vara rätt enkelt att genomföra och som skulle vara minst lika bra lösning som Joensuu-modellen.
Det säger Kenneth Lindblom, huvudförtroendeman för Metallfacket vid Abloys låsfabrik på Kimitoön.
Där har nu de officiella samarbetsförhandlingarna avslutats. Ägarna vill flytta produktionen till sin fabrik i Joensuu. Björkbodapersonalen har en annan syn på saken och väntar nu med spänning på vilket beslutet blir.
– Vi antar att ledningen i Joensuu-fabriken ligger bakom idén att flytta arbete från Björkboda till Joensuu. Men vi vet inte vad Assa-Abloys koncernledning vill. Vi tror ju att en lönsam enhet borde vara värd sin plats, särskilt som vi år efter år har gått med vinst. Det kan man läsa sig till också nu, trots att boksluten inte längre görs per enhet utan är mer uppdelade per område.

Sedan förslaget att lägga ner Björkbodafabriken kom den 25 oktober har förtroendevalda lagt ner mycket tid på arbetet med samarbetsförhandlingar och allt som hör till.

Det har varit en tung tid men Lindblom, som också är arbetarskyddsansvarig, säger att sjukfrånvaron är så låg som den bara kan vara. Alla stöder varandra. Och man protesterar inte genom att sjukskriva sig.
– Men om vårt motförslag inte går genom så känner vi oss nog väldigt åsidosatta, säger han.

Kenneth Lindblom.

I ett pressmeddelande från onsdag förmiddag skriver huvudförtroendemännen vid låsfabriken:

”Samarbetsförhandlingarna i Abloy Oy:s 285-åriga Björkbodafabrik är över. Vi har kunnat påvisa att Björkbodafabriken också i framtiden kan uppnå arbetsgivarens inbesparingsmål samt eftersträvad ny kundbetjäningsmodell. Vi har emellertid idag inte några större förväntningar angående beslutet.
En nedläggning skulle betyda ett stort bakslag för hela ön då den direkt och indirekt skulle påverka ca 80 personers inkomst.

Om fabriken läggs ner så är det ett hårt slag mot hela Kimitoöns industriella verksamhet. Det blir ont om större privata företag på ön, arbetsplatserna samt praktikplatserna försvinner vilket resulterar i att ungdomarna flyttar bort för att sysselsätta sig på annan ort. Den finlandssvenska identiteten hotas.
Ifall beslutet är negativt är vi mycket besvikna. Enligt kvartalsrapporten går det mycket bra för koncernen i Europa och ännu bättre för Abloy Oy enligt senast publicerad bokslutsperiod.

Det känns som om allt är bestämt på förhand, vilket framkom redan vid samarbetsförhandlingarnas början då vi i ledaren i tidningen Karjalainen (1.11.2017) fick läsa att det beslutats att verksamheten i Abloy Oy:s Björkbodafabrik flyttas till Abloy Oy:s Joensuufabrik och där bildar 30 nya arbetsplatser vilka ersätter arbetsplatserna på Kimitoön.

Vi önskar att Abloy Oy tar sitt samhällsansvar, vilket också många andra stora bolag gjort.
Undertecknare
Förtroendemännen Kenneth Lindblom (metall), Martti Kanervisto (tjänstemännen) och Andreas Lundin (högre tjänstemännen)”

Låsfabriken har sysselsatt många, bland annat med hopsättning av lås.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*