Sött med hallon

Hallon är ett riktig superbär som innehåller mera C-vitamin än en apelsin och har en hög fiberhalt. Dessutom är hallon kalorisnåla. Hallon växer vilt från södra Finland ända till Uleåborg, men buskarna går även att odla. Säsongen för hallon är mellan augusti och september.

Det finns över 200 olika sorter av hallon, i flera olika färger. I Finland förekommer det mest rosa hallon, men det går även tidvis att få tag på gula- och svarta hallon. Hallon fortsätter inte att mogna efter att de plockats, varmed det lönar sig att låta råa hallon mogna klart på busken.

Ifall du vill förvara hallonen i kylskåp lönar det sig att tänka på att osköljda hallon håller sig bättre än sköljda. Hallon går även bra att frysa ner.

Smakkombinationer som gör sig väl till hallon är mörk choklad, lakrits och timjan.

Mjölfri hallon- och chokladkaka. Foto: Sofie Sergelius

Mjölfri- och chokladkaka

300 g mörk choklad (över 65%)
300 g smör
2 dl socker
8 rumstempererade ägg
150 g hallon
2 msk whisky

Värm ugnen till 180 grader.

Smörj kanterna på en springform med 26 centimeters diameter och placera ett bakplåtspapper på botten av formen.

Smält choklad, smör och socker i en liten kastrull, antingen på låg värme eller i vattenbad. Rör om tills chokladen bildat en tjock och jämn smet tillsammans med smöret. Låt svalna.

Tillsätt ett rumsvarmt ägg i taget under konstant vispande. Vispa tills det bildats en slät och fin smet. Rör försiktigt ner hallon och whisky. Häll smeten i springformen.

Grädda kakan på ugnens mellersta fals i cirka 30-35 minuter. Ta ut kakan medan den fortfarande är mjuk och dallrig i mitten.

Servera med vispad grädde och hallonsylt.

Hallon- och lakritssylt. Foto: Sofie Sergelius

Hallon- och lakritssylt

400 g hallon (frysta eller färska)
225 g syltsocker
2 tsk lakritspulver

Hetta upp hallonen i en kastrull tills de mjuknat upp. Rör ner syltsockret och lakritspulvret.

Koka sylten på medelvärme i 10 minuter och rör om med jämna mellanrum. Ta bort extra skum från ytan med hjälp av en sked.

Sterilisera syltburkar genom att koka locken i 10 minuter och hetta upp glasburkarna i en 120 gradig ugn i 15 minuter.

Häll upp sylten i syltburkar.

Stekt halloncroissant. Foto: Sofie Sergelius

Stekt croissant med hallon

100 g ricotta
0,75 dl grädde
65 g färska hallon
1 msk honung
2 ägg
2 msk grädde
4 croissanter
2 msk smör
0,5 tsk färsk timjan
20 g färska hallon

Vispa upp grädde i en skål och rör ricotta krämig i en annan. Varva därefter ihop grädde med ricottan och hallonen.

Vispa upp ägg i en skål och rör i grädden.

Hetta upp en stekpanna med smör. Skär croissanterna på hälft på längden och stek dem cirka 2 minuter per sida i smöret.

Fyll croissanterna med hallonblandningen, timjanblad och extra hallon. Ringla över av honungen och servera croissanterna varma.

 

Sofie Sergelius

sofie.sergelius@hssmedia.fi

Fler recept och mera inspiration på foodly.fi

2 Kommentarer

  1. Föreslår att ÅU kunde gå i svenskarnas fotspår och publicera hälsosammare recept som inte innehåller vitt mjöl och socker. Varför locka det finska folket att äta sig till ohälsa? Uppmuntra istället till hälsosam livstil, man kan äta både gott och nyttigt!

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*