Förflytta dig till innehållet

Soiniomröstningen är en läxa i politik för politiker

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

 
För dem som följt med den svenska valrörelsen samt det komplicerade efterspelet efter valet, blev kontrasten mellan svensk och finsk politik väldigt tydligt då riksdagen här för ett tag sedan röstade om utrikesminister Timo Soinis förtroende.
Då partierna i Sverige nu efter många starka tal om värderingar måste hitta sätt att samarbeta över blockgränserna av realpolitiska skäl, underskattade Juha Sipilä och Petteri Orpo hur betydelsefull omröstningen om utrikesminister Timo Soinis förtroende var, även för många av Centerns och Samlingspartiets väljare.
För dessa två erfarna politiker och ministrar kom det med andra ord som en överraskning att politik för väljarna handlar om värderingar.
Att svara med argument om gruppdisciplin och regeringens sammanhållning var inte övertygande i en omröstning som handlade om hur regeringen förhåller sig till Timo Soinis kontinuerliga ställningstaganden mot aborträtten.
Soini handlade om huruvida kvinnors rättigheter är en principfråga för regeringen.
Problemet för Orpo och Sipilä är att de inte har så mycket att komma med när det gäller att påvisa vad de gjort för att främja jämställdheten.
Soinis ställningstaganden har avfärdats med att frågan redan diskuterats inom regeringen i våras.
Reformen av föräldraledighetssystemet blev en flopp, främst därför att man inte var beredd att satsa pengar på reformen.
Den subjektiva rätten till dagvård har begränsats, och gruppstorlekarna inom småbarnspedagogiken har utökats.
Konkurrenskraftsavtalet slog hårdast mot de kvinnodominerade branscherna inom den offentliga sektorn, genom nedskärningarna i semesterpengen.
I början av september presenterades dessutom en undersökning som gjorts om regeringens ekonomiska politik under denna valperiod.
Enligt undersökningen har kvinnor drabbats hårdare än män av de nedskärningar som regeringen gjort i bland annat socialskyddet.
Timo Soini blev det senaste exemplet på hur man förhåller sig till kvinnors rättigheter då det kommer till kritan.
Tänk er en situation där utrikesministern gång på gång och avsiktligen uttalar sig om NATO-medlemskapet eller Rysslandssanktionerna på ett sätt som står i rak konflikt med den officiella utrikespolitiska linjen?
Nästa regering kommer att ha en mycket viktig roll i fråga om jämställdhetspolitiken.
Reformen av föräldraledigheterna kommer att vara en av de mest centrala frågorna i de kommande regeringsförhandlingarna och flera partier har lovat att återinföra den subjektiva rätten till dagvård.
Omröstningen om Soinis förtroende visar även att värderingar inom politiken inte handlar om att hålla fina festtal och prata värderingar när det passar en själv.
Det handlar om att visa att man är villig att värdesätta sina värderingar när det verkligen gäller.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter