Skrämmande gott till årets kusligaste dag

Halloween som firas den 31 oktober härstammar från Irland och firas runt om i världen, men framförallt i de engelskspråkiga delarna.

Här hittar du nu tre tuffa desserter som är roliga att tillreda inför Halloween.

Foto: Sofie Sergelius

Halloween whoopie pies

3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk matsoda
1 krm vaniljpulver
1 dl mörkt kakaopulver
100 g mjukt smör
1,5 dl farinsocker
1 ägg
100 g smält mörk choklad
0,75 dl mjölk
svart karamellfärg

Fyllning
50 g mjukt smör
200 g apelsinfärskost
500 g florsocker
zest från en apelsin
2 tsk apelsinsaft
röd karamellfärg
gul karamellfärg

Värm ugnen till 175 grader, varmluft.
Rör ihop vetemjöl, bakpulver, matsoda och vaniljpulver.

Sikta ner kakaon genom en sil.
Vispa ihop smöret med farinsocker med en elvisp. Tillsätt ägget.

Rör ner hälften av alla torra ingredienserna och rör ner mjölken och tillsätt därefter resten av de torra ingredienserna. Häll i den smälta chokladen och den svarta karamellfärgen. Rör om till en slät smet.

Klicka jämnstora smetklickarna, cirka en halv matsked stora, på ett bakplåtspapper.

Lämna utrymme mellan smetklickarna eftersom kexen lite sprider ut sig under gräddningen.

Grädda kexen i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt svalna.

Gör fyllningen genom att röra ihop samtliga ingredienser. Klicka lite av färskostfyllningen på bottensidan av ett kex och placera ett annat kex som lock.

Foto: Sofie Sergelius

Monster brownies

12 bitar

Godisögon
1 äggvita
150 g florsocker
0,5 krm vaniljpulver
2 krm bakpulver
1 tsk kakaopulver
svart karamellfärg

Brownies
200 g mörk choklad
200 g smör
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
5 ägg
1,5 dl vetemjöl
1 dl kakaopulver

Frosting
250 g mjukt smör
600 g florsocker
100 g färskost
2 msk hel mjölk
2 krm vaniljpulver
blå, röd, gul och grön karamellfärg
svart och orange strössel

Börja med att tillreda godisögonen.
Lägg äggvita, florsocker, vaniljpulver och bakpulver i en hushållsassistent. Använd visp-delen och vispa på medelhastighet i 5 minuter.
Lyft en tredjedel av smeten över i en annan skål, sila över kakaopulvret och rör ner svart karamellfärg.
Häll den vita smeten i en spritspåse och den svarta i en annan.

Klipp hål i ändan på den vita påsen och spritsa ut små och stora droppar på ett hushållspapper. Låt stelna i en timme.
Klipp hål i ändan på den svarta spritspåsen och droppa en liten droppe i mitten på den vita stelnade glasyren. Låt stelna ytterligare en timme.
Pensla en 20 x 30 centimeters ugnsform med smör och strö över lite vetemjöl så att browniesmeten inte ska fastna i formen. Värm ugnen till 175 grader.
Smält chokladen till browniesmeten och låt svalna.
Smält smöret i mikron. Rör ihop smöret med socker och vaniljsocker. Vispa till en ljus smet med en elvisp. Tillsätt äggen ett i taget under ständigt vispande. Tillsätt chokladen i en tunn stråle.
Blanda ihop vetemjölet med kakaon i en skål och rör ner i chokladsmeten med hjälp av en slickepott.
Häll browniesmeten i ugnsformen och grädda i mitten av ugnen i 30 minuter. Låt svalna.
Gör frostingen genom att vispa ihop mjukt smör med florsocker, färskost, mjölk och vaniljpulver. Dela i tre skålar, och färga diverse skålar med karamellfärg tills du har en grön, en violett (blå + röd karamellfärg) och en orange (gul + röd karamellfärg) skål med färskost.
Klicka färskoströran på den nu svala brownien och sprid ut i roliga former. Strö över av strössel och godisögon. Skär i bitar och servera.

Foto: Sofie Sergelius

Rice krispie mumier

12 bitar

150 g Rice krispies
75 g smör
0,5 tsk salt
500 g mini marshmallows
400 g vitchoklad

Placera ett hushållspapper på i en 20 x 30 centimeters ugnsform.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt hälften av marshmallowsen.
Ta bort kastrullen från värmen då marshmallowsen just smält.
Tillsätt därefter resten av marshmallowsen och rör om. Vänd ner risekripies.

Häll över röran på hushållspappret i ugnsformen.
Doppa slickepotten i hett vatten då blandningen börjar klibba fast i den. Platta ut till en jämn massa och ställ i kallt för att stelna i minst en timme.
Skär den stelnade massan i rektanglar.
Hacka vitchokladen grovt och smält i vattenbad eller mikron i 30 sekunders etapper.
Smält chokladen i en skål och doppa rice krispiebitarna i den smälta chokladen. Låt stelna. Ringla över extra vitchoklad. Dekorera med godisögon eller smält mörkchoklad.

Sofie Sergelius
040-5443997
sofie.sergelius@hssmedia.fi

 

Fler recept och mera inspiration på foodly.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*