Förflytta dig till innehållet

Sabbelskasernens ägare får böta för förfallet

Loftgångshus. Sabbelskasernen i Dalsbruk är en unik byggnad. Det har funnits stora planer för huset, inklusive att riva det för att ett hotell ska få plasts. Men byggnaden är skyddad och måste renoveras. Foto: Anja Kuusisto

Sabbelskasernen i Dalsbruk fortsätter att förfalla och Natur-, trafik- och miljöcentralen fattar snart ett beslut om att verkställa hotet om vite mot fastighetens ägare Peter Perovuo.

Enhetschefen Anna-Leena Seppälä säger att NTM-centralen försökt nå Perovuo under hösten utan att lyckas.
Kasernen har bytt ägare ett antal gånger sedan 2010, då rivnings- och byggplaner gick om intet på grund av byggnaden skyddades.

Till ÅU sa Perovuo i september att han ångrar att han köpte loftgångshuset av den förra ägaren, bolaget Casivera. Perovuo antydde att han inte kände till allt om husets skick.

Seppälä säger att när NTM-centralen träffade Perovuo för över ett år sedan i samband med ägarbytet så verkade det som att det förfallna huset skulle åtgärdas.

– Han var medveten om att huset behöver skyddas och vidtog delvis vissa åtgärder.
Den plast som sattes upp för att skydda huset har trots allt visat sig vara otillräcklig och problemet består. Därför kommer Perovuo att dömas till att betala vite.

Bötessumman är på 10 000 euro, samt 500 euro för varje månad som går utan att åtgärder vidtas för att skydda huset.
Men att skydda huset räcker inte, säger Seppälä. Sabbelskasernen borde renoveras.

Den nuvarande ägaren verkar inte vara rätt person att göra det men renoveringen kunde genomföras som ett projekt riktat till arbetslösa, säger Seppälä.

– Det skulle sysselsätta arbetslösa och utbilda dem i traditionell byggnadsteknik. På så sätt kunde kasernen bli sommarbostäder. Någon massiv renovering behövs inte.

Seppälä tycker att byggnadsvårdföreningen Curatio kunde involveras, eventuellt också kommunen.
Problemet har tidigare varit att varken ägarna, som måste godkänna ett dylikt projekt, eller kommunen har visat något större intresse för huset.

Faktum är att det redan finns pengar beviljade av Museiverket för att renovera fönstren och dörrarna i Sabbelskasernen.

Summan är 16 500 euro men stödet kräver att någon annan skjuter till en lika stor summa.

Detta har hänt

  • 18.10.2010: NTM-centralens representanter besöker byggnaden tillsammans med byggnadsinspektionens och landskapsmuseets representanter.
  • 22.10.2010: Förbud mot äventyrande av byggnadsarvet utfärdas.
  • 3.2.2011: NTM-centralen representanter gör granskningsbesök och uppmanar ägaren Suomen Käyttötuki Oy att stänga och täcka dörr- och fönsteröppningar för att säkerställa bevarandet av byggnaden. Hot om vite tas upp.
  • 24.10.2014: Skyddsbeslutet fastställs av Miljöministeriet. Ägaren uppmanas att säkerställa skyddandet senast 30.9.2015.
  • 11.6.2015: Casivera Oy köper Sabbelskasernen. NTM-centralen upprepar uppmaningen till den nya ägaren.
  • 26.1.2016: Beslut om vite fattas.
  • 8.6.2016: Casivera Oy säljer fastigheten till Peter Perovuo. I köpebrevet konstateras att fastigheterna och byggnaderna är skyddade och att beslutet om förvaltningstvång har överlämnats till köparen. En ny granskning visar att fönster och dörrar har täckts på ett tillräckligt sätt i det skedet. Till hösten ska taket, som läcker, vara renoverat. Fönstren ska vara täckta från utsidan så att vatten och snö inte kommer in i byggnaden. Perovuo informeras om möjligheter till finansiellt stöd.
  • 10.10.2016: Ny granskning genomförs. Åtgärderna har inte vidtagits. NTM-centralen når Perovuo i vitesärendet med ett brev.

Curatio tveksam till att delta

Marianne Hemgård, verksamhetsledare på Curatio, säger att ett sysselsättningsprojekt inte är den bästa vägen att gå.
Curatio har ordnat dylika projekt tidigare, också i Dalsbruk. Ett nytt projekt kräver trots allt att det finns en arbetsmarknad för dem som utbildas. Det finns det inte i dagsläget, säger Hemgård.

Stödet som Museiverket beviljat är inte heller en väg in för Curatio.

– Vi lever på marginalerna och måste få ett hundraprocentigt stöd.

Hemgård lovar trots allt att diskutera ärendet med Curatios styrelse. Hon tycker det är synd att Sabbelskasernen förfaller och önskar att Kimitoöns kommun köpte huset.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter