Rubriker och svenskans ställning
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Under ett presidentval är det många valmaskiner som ska fyllas i. I många av dem har frågan om obligatorisk svenska kommit upp. I alla (Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat, MTV3, Kioski och Uutissuomalainen bestående av 9 dagstidningar) de hittills besvarade har jag anfört att den obligatoriska svenskan ska bevaras.
I YLE:s valmaskin fanns naturligtvis frågan om svenskans ställning. I mitt svar har jag försökt vara både kritisk till den linje vår nuvarande regering tillsammans med De blå och Sannfinländarna driver och samtidigt ställa krav på en hållbar språkpolitik också i framtiden.
Det vi har sett under den senaste tiden är medvetna och undergrävande åtgärder för att skuffa Finlands andra officiella språk åt sidan. Den politiken drivs under rubriker om ”tvångssvenskan” och bottnar i en förlegad och unken nationalism.
Jag har försökt motverka den här utvecklingen med att gå en annan väg. All kunskap på området visar entydigt att den mänskliga hjärnan är inställd på att lära sig språk i tidig förskole- och dagisålder. Just därför har jag upprepade gånger framhållit att vi borde lägga om vårt skolsystem så att våra barn och barnbarn får lära sig språk när det är roligt och lätt, inte i pubertetsåldern när hjärnan (och det gäller naturligtvis i högsta grad pojkarnas) är inställd på någonting helt annat.
Vi har alltså två frågor som är sammankopplade. Det finns en oroväckande tendens till att pojkar faller ut ur systemet just i pubertetsåldern. Det är någonting vi måste motverka genom ett bättre och hyggligt resurserat skolsystem.
Vi måste också komma bort ifrån en felaktig diskussion där undervisningen i svenska framställs som någonting som tar bort någonting av våra ungdomar. Vetenskapen visar nämligen entydigt en sak: med två olika språk i huvudet får vi en mera mångsidig bild av verksamheten. Det beror på att alla språk är olika och beskriver världen på lite olika sätt. Den här dubbla språkliga världsbeskrivningen gör oss mera uppfinningsrika. Den hjälper oss alltså i en allt mera invecklad värld.
Jag är alltså för obligatorisk skolsvenska, men hellre att vi skulle börja arbeta för en tidigareläggning av språkinlärningen – dagissvenska.
Nils Torvalds
Presidentkandidat, SFP
Medlem av Europaparlamentet
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.