Förflytta dig till innehållet

Relationsexpert: "Tidsbrist tar kål på relationen"

Maria Sundblom-Lindberg. Foto: Privat


Småbarnsåren, sjukdom i familjen, arbetslöshet, tidsbrist och Facebook.
Det finns många saker som kan tära på ett förhållande. Maria Sundblom-Lindberg vill utbilda oss i hur vi ska kunna undvika de värsta förhållandefällorna som får en relation att brista. Hon anser att stressen över våra relationer i dag är en hälsofråga.
Hennes budskap är att tänka på att är det faktiskt så att kärleken är död, eller handlar det om att livssituationen är jobbig just nu.
Hon ska föreläsa om ämnet onsdag nästa vecka på Marthornas evenemang i Åbo.
– Många vill att jag ska föreläsa om feelgood-ämnen som självutveckling, men jag tycker att vi borde kunna prata om lite svårare frågor också, om hur vi fungerar i relation till andra människor. Alla relationer drabbas av kriser och jag vill väcka diskussion om hur vi hanterar dem.
Hon lyfter fram att piken för skilsmässor är när det andra barnet i familjen är två år och när föräldrarna är 35–45 år gamla.
– Småbarnsåren kan tära på förhållandet. Man har ingen tid för sig själv eller för partnern. Det bli bättre, men alla har inte tålamod att vänta. Man upplever att man spiller sin tid. Och sedan kanske man har skrikit och grälat så mycket på varandra under de senaste åren att man inte hittar tillbaka till varandra, säger Sundblom-Lindberg.
Hon vill ge folk en realistisk bild på vad skilsmässa innebär.
– Om man mår dåligt och har ångest i parförhållandet kommer ångesten garanterat att fortsätta efter en skilsmässa, men av andra orsaker. Då kan det handla om att man inte vill vara utan sina barn varannan vecka, eller tvingas flytta in i en tvåa och ha dålig ekonomi.
Men hon anser inte att folk skiljer sig för lätt nuförtiden.
– Men det är intressant att en forskning har visat att rätt många som skiljt sig ångrar det efteråt. Den nya relationen blev nödvändigtvis inte bättre.
Här återkommer Sundblom-Lindberg till frågan som hon anser att alla borde ställa sig: Är det något hos mig som jag borde arbeta med eller är det relationen som är bortom all räddning?
Men om det inte är så att folk skiljer sig för lättvindigt nuförtiden, varför skiljer sig då allt fler?
– Jag tror att folk är väldigt oförberedda. Det som skiljer min generation, som är 40 plus nu, från våra föräldrars tid är att vi har en extrem tidsbrist. Ingen följde med mig till någon hobby när jag var liten. Men nu finns det en massa mer som föräldrar ska ställa upp på.
– Tidsbrist är det värsta för en relation. Man kan sätta sig själv åt sidan för en tid men man kan inte lägga relationen åt sidan. Det behövs hela tiden arbete för att hålla lågan sprakande.
Sundblom-Lindberg tar också upp att ojämnställda relationer där arbetsfördelningen är ojämn skapar frustration i förhållandet.
Förmågan att kunna trösta varandra ser Sundblom-Lindberg som väldigt viktigt för att relationen ska bära.
– Det är i tröstandet som vi återanknyter till varandra och bekräftar att vi ser varandra. Då blir det en nystart. Utan förmågan att trösta leder det till ensamhet och bitterhet.
Maria Sundblom-Lindberg föreläser på Marthornas evenemang onsdagen den 22 november klockan 18–20. Adressen är Henriksgatan 9, Åbo. Då kommer hon också att tala om nyfamiljer och de utmaningar de medför. Anmälan krävs.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter