Förflytta dig till innehållet

Prognos: Åbo gick på plus i fjol

Enligt förhandsuppgifter som Åbo stad publicerar gick staden omkring 24 miljoner euro på plus i fjol.
Här ingår engångsbelopp som förbättrar resultatet. Utan dem skulle resultatet för i fjol vara 9,5 miljoner euro på minus.
En post som drar upp resultatet är bolagiseringen av Vattentjänstverket som gav en vinst på 24 miljoner euro.
Staden drog också nytta av spelföretaget Supercells samfundsskatt, som gav staden 10 miljoner euro. Men eftersom det bolag som sålde Supercell är registrerat i Helsingfors kommer Åbo att förlora motsvarande summa i samfundsskatt åren 2018 och 2019.
Den positiva ekonomiska uppgången i regionen har underlättat stadens ekonomi. Den befarade nedgången i kommunalskatteintäkterna blev mindre än beräknat, medan inkomsterna av samfundsskatten på 14,8 miljoner euro blev större än beräknat.
Stadens investeringar i fjol uppgick till sammanlagt 106,6 miljoner euro jämfört med 74 miljoner euro år 2016. Ett stort nytt projekt är Logomobron och ett stort planläggningsprojekt är Kärsämäki gårds område.
Stadsdirektören Minna Arve berömmer stadens sektorer för att ha arbetat för att få budgeten i balans.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter