Portsa får ny kvarterskrog — ska sälja billig champagne, inte billig öl

Tommi Avola bakom disken, ett par dagar innan öppning. Foto: Monica Forssell

En högklassig men jordnära kvarterskrog som passar in i stadsdelen Port Arthur.

Så sammanfattar företagaren Tommi Avola den nya krogen Arvo, som öppnar på lördagen.

– Vi vill sälja goda ölsorter, gott kaffe, goda viner och smarriga cocktails. Dessutom kommer vår service att vara i en klass för sig, lovar Avola som grundar krogen tillsammans med kumpanen Lauri Kokko.

Riktar inte in sig på centrumkunderna utan invånarna i Port Arthur. Foto: Monica Forssell

När ÅU en vecka innan öppning besöker krogen i hörnet av Trädgårdsgatan och Heikkilägatan sitter Avola med laptopen och hörlurar i öronen på en av bänkarna i restaurangen medan renoveringen av den kommande krogen pågår för fullt.

– Ett kontrollerat kaos, beskriver Avola läget.

Inte en mellanölsbar

Arvo ska bli Portsbornas egen kvarterskrog.

Stället dit man går på en ”afterwork”, kanske sköter de sista mejlen och avnjuter en kopp kaffe eller träffar grannen över en flaska lokalt tillverkad öl.

Den bar som finns på samma gata, bara ett stenkast ifrån, är inte en konkurrent, slår Avola fast.

– Visst finns det kvarterskrogar i Åbo men antingen är de caféer eller mellanölsbarer med fokus på billig öl.

Arvo ska varken vara café eller mellanölsbar. Och billig öl kommer det inte att säljas på krogen.

– Däremot kanske vi säljer billig champagne, ler Avola och tillägger att sortimentet kommer att formas enligt kundernas önskemål. Är det goda viner som kunderna vill dricka så satsar man på det.

Finns det en viss sorts sherry som önskas, så köps den in.

Högklassigt men jordnära

Något kök har krogen inte men man samarbetar med ett lokalt företag som tillreder bland annat råkakor, vegansk glass och färskpressad saft. I framtiden kan olika slags tapas också bli aktuella.

Krogens förebilder finns utomlands och nyligen hemkommen från London cocktail week nämner Avola barer som Coupette i Bethnal Green och Termini Soho.

Båda rankas bland de femtio bästa cocktailbarerna i världen och Avola berättar att han, då han besökte barerna, blev förtjust i den atmosfär barerna lyckats skapa.

– Fast vi nu pratar om världens bästa cocktailbarer saknades där all slags snobbism. Man kände sig välkommen och de var jordnära samtidigt som drinkarna var superba och servicen likaså.

Just kombinationen högklassigt och jordnära är det som Avola tror kommer att tilltala de kommande kunderna.

Vacker detalj i taket som tidigare hade en hel massa takfönster. Foto: Monica Forssell

Med tjugo års erfarenhet av krogbranschen i Åbo vet han att det under de senaste 5–8 åren skett en stor förändring i kundernas beteende.

– För femton år sedan måste man besöka nattkrogarna och hålla till på dansgolven för att ha minsta chans att träffa någon speciell. I dag lär känna varandra på nätet och går sedan på restaurang för att umgås.

Också unga människor verkar vara beredda att betala för kvalitet, säger Avola och fortsätter:

– Frågar du mig så är den här förändringen välkommen!

Den nya kvarterskrogen är inhyst i ett gammalt bankkontor.

I taket fanns tidigare flera takfönster men de har nu täppts till, taket har målats svart och i fördjupningarna med ramar av ek har dekorerade metallskivor fällts in.

– Taket är kanske den snyggaste delen i hela krogen, utbrister den nöjda krögaren.

Från centrum sett ligger den nya krogen aningen avsides, men Avola påpekar att det inte är centrumkunderna man friar till utan de cirka 3 600 invånarna i Port Arthur och 1 600 i Kakola.

– Vi vill vara Portsabornas krog.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*