Polen lockar finländska företag med attraktiv marknad

Katarzyna Gruszecka-Spychala, Michael Lindholm, Jari Rastas och Jaroslaw Suchoples diskuterar företagsamarbete mellan Finland och Polen. Foto: J-O Edberg

– Det finns en stor marknad i Polen för finländska företag.

Det säger Jaroslaw Suchoples, Polens ambassadör i Finland.

Han får medhåll av Gdynias stadsdirektör Katarzyna Gruszecka-Spychala.

– Polen är med sina 38 miljoner invånare EU:s åttonde största ekonomi. Och ekonomin växer, i fjol var tillväxten 4 procent. Vi har också bra förbindelser till övriga Europa. Det gör att det finns goda förutsättningar för finländska företag att etablera sig i Polen eller starta samarbete med polska företag, säger hon.

Katarzyna Gruszecka-Spychala och Jaroslaw Suchoples besöker för tillfället Åbo tillsammans med representanter för näringslivet i Polen.

En del av deltagarna deltar också i sjöfartsmässan Navigate som ordnas i Åbo i veckan.

Avsikten med besöket är att knyta kontakter och informera företag i Åboregionen om möjligheterna till etableringar i Polen och samarbete med polska företag.

Samtidigt informeras de polska gästerna om vad näringslivet i Åboregionen kan erbjuda företag i Polen.

– Här är den direkta flygförbindelsen mellan Åbo och Gdansk extremt viktig för att man ska kunna utveckla kontakterna och samarbetet mellan företagen, säger Michael Lindholm, viceordförande i Åbo företagarförening.

Samarbete finns redan mellan polska och finländska företag bland annat inom metall- och marinindustrin.

Många polska arbetare jobbar inom varvsindustrin i Åbo. Ett jobb som underlättas tack vare flygförbindelserna mellan Åbo och Gdansk.

Drygt 20 kilometer norr om Gdansk ligger Gdynia som är en stor hamnstad.
Gdynias stadsdirektör ser stora möjligheter till ett utökat samarbete inte bara inom marinbranschen utan också inom andra områden.

– I vår region finns precis som i Åboregionen många företag i teknologibranschen, bland anant it-företag och bioteknikföretag. Gdynia har också ett universitet och en vetenskapspark. Allt det här öppnar möjligheter till samarbete och nyetableringar över gränserna, säger Gruszecka-Spychala.

Jari Rastas, ordföranden i Åbo företagarförening, hoppas att också polska företag vill etablera sig i Åboregionen.

– Vi hoppas på ett utbyte i båda riktningarna, säger Rastas, som också är polsk konsul i Åbo.

Michael Lindholm säger att det finns många uppstartföretag i båda regionerna som är intresserade av samarbete.

Tomasz Orlowicz uppgift är att hjälpa företagen på båda sidor om gränserna att hitta varandra.

Tomasz Orlowicz representerar det polska näringslivet med kontor i Helsingfors. Hans uppgift är att hjälpa företagen på båda sidor om gränserna att hitta varandra och stödja dem som vill satsa på nyetableringar.

– Det finns ett genuint intresse speciellt hos små- och medelstora företag, säger Orlowicz.

Ambassadör Jaroslaw Suchoples säger att den polska marknaden också öppnar möjligheter för finländska företag som vill växa i Europa.

– Det finns två möjligheter. Företagen kan etablera sig i Polen och samarbeta med polska företag. Men de kan också utnyttja den polska marknaden som en språngbräda för att expandera i Europa, säger han

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*