Pionjären som kombinerade havre och yoghurt byggde mångmiljonföretag

Merja Scharlin startade småskaligt med en firma som tillverkade juice av finländska frukter, bär och grönsaker. Ifjol såldes familjeföretaget och framgångssagan Bioferme till Fazerkoncernen (Bilden är från 2012). Foto: Nadine Aschan

På nittonde plats över kapitalinkomster i Egentliga Finland hittas Merja Scharlin från S:t Karins, med 1 930 746 euro. Det är hennes son Niko Scharlin som toppar listan.

Kapitalinkomsterna kommer från försäljningen av familjeföretaget Bioferme till Fazerkoncernen i mars 2017. Bioferme var ett familjeföretag som sedan 1977 satsat på att utveckla, tillverka och marknadsföra nyttiga livsmedel. Köpesumman har inte uppgetts.

På 1970-talet var Merja Scharlin före sin tid. Hon var övertygad om att storjordbruk inte var det enda alternativet och trodde på ekologiskt tänkande. Scharlin startade småskaligt i ett garage med en firma som tillverkade juice av finländska frukter, bär och grönsaker. Surkål var en annan välsäljande produkt.

Den stora framgången kom genom de havrebaserade, patenterade Yosa-produkterna. År 2004 slog Livsmedelsverket fast att Biofermes produkter var sådana att de kunde säljas med ett så kallat hälsopåstående, att det finns ett samband mellan livsmedlet och hälsa.

Namnet Yosa kommer för övrigt från yoghurt och kiesa, en karelsk havrekräm.

 

Läs våra övriga artiklar om skatteuppgifterna för 2017

Stålbolag igen Kimitoöns största samfundsskattebetalare
Här är Pargasföretagen som betalade mest samfundsskatt
Se listan över vem som tjänade mest i Egentliga Finland
Företagarpar bakom högteknologiföretag i S:t Karins igen på tio-i-topp-listan

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*