Förflytta dig till innehållet

Pargasbo bosatt i Kungsbacka: Vår vallokal var lugn

Valet i Sverige fyller grannlandets sajter och tidningsspalter. Här Dagens Nyheters sista minuten-tips för väljare. /Skärmdump


– Som finländsk medborgare kan jag inte rösta i riksdagsvalet men jag har i dag röstat i kommunalvalet och landstingsvalet, berättar Henrik Laurén, Pargasbo som sedan 13 år tillbaka är bosatt i Kungsbacka i Sverige.

När intervjun görs har han och sambon Kerstin precis återvänt från vallokalen, där hon även har röstat i riksdagsvalet.
Kungsbacka som ligger söder om Göteborg på den svenska västkusten är en kommun med drygt 80 000 invånare och 61 platser i kommunfullmäktige.

Lugnt i alliansdominerade Kungsbacka

Stämningen så här på valdagen skulle jag beskriva som lugn, säger Laurén. Folk röstar rätt flitigt men annars är Kungsbackabon i gemen inte särskilt politiskt aktiv. Man gör sin plikt men inte så mycket mer.
I vår vallokal var det en jämn ström av väljare men inga köer. Kungsbacka är alliansstyrt och moderaterna som största parti, men prognosen i kommunalvalet här är att moderaterna tappar från 21 till 17 platser. Och SD väntas öka från 6 till 9 platser och Centern från 8 till 10 platser.

Historiskt val

Trenden liknar alltså densamma som gäller för hela Sverige. Sverigedemokraterna förutspås gå framåt, och Centern har med sin partiledare Annie Lööf i spetsen visat framfötterna i valrörelsen. Socialdemokraterna är enligt galluparna fortfarande Sveriges största parti, men mellan de två blocken, borgerliga Alliansen och vänster- eller rödgröna blocket, är marginalerna ytterst små och det handlar enligt galluparna om decimaler, vilkendera blocket som segrar. SD ingår inte någondera blocket eftersom ingen vill samarbeta med partiet.
Enligt en live-chat i Dagens Nyheter har utländska observatörer i Sverige rapporterat främst om SD:s roll och om det historiska skedet när den svenska blockpolitiken kan rubbas.
Men de har också förundrat sig över den öppna valräkningen. I Sverige sker räknandet av röster öppet, vem som helst får komma in och titta bara den inte stör valarbetet.
Vallokalerna i Sverige stänger klockan 20 lokal tid och preliminära resultat väntas kring klockan 22 lokal tid, alltså klockan 23 i Finland. I Yle Fem börjar en tv-sändning om valet klockan 22.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter