Förflytta dig till innehållet

Pargas fadderfartyg Halli välkomnade besökare

Hallis befälhavare, kaptelöjtnant Ari Mäkinen har sällan så många civila på kommandobryggan. På lördag välkomnade Halli besökare i Pargas.


Medan marknadsvimlet pågick längs med Köpmansgatan i Pargas på lördag var det också en strid ström med folk som söker sig till kalkhamnsbryggan intill gästhamnen.
Här ligger Halli förtöjd.
– Halli är en av Finlands tre oljebekämpningsfartyg, de två andra är stationerade i Obbnäs (i Kyrkslätt), medan Hallis hemhamn är vid flottan i Pansio i Åbo, berättar befälhavaren Ari Mäkinen.
I besättningen ingår ett manskap på elva personer, plus ett varierande antal marinsoldater som gör sin värnplikt i Pansio, det kan finnas 9-12 beväringar ombord beroende på uppdrag.

Halli i Pargas. Oljebekämpningsfartygets hemhamn är Pansio i Åbo, på lördag besökte Halli Pargas.


Till vardags är Halli också ett servicefartyg för flottans övriga fartyg, Halli transporterar ut bränsle och vatten med mera till andra fartyg, och ligger den i hamn kan den också användas för utbildning av marinsoldater ombord, och för utbildning i oljebekämpningsarbetet.
Sedan år 2012 har fartyget varit Pargas stads fadderfartyg och Halli har regelbundet besökt staden under Pargasdagarna.
Åren 2016 och 2017 kunde Pargas inte ta emot Halli, men nu lade hon till vid industrierna och dörrarna var öppna för allmänheten under ett par timmar.
En av de senaste tidens olyckor dit Halli ryckt ut var incidenten med ett fartyg utanför Lovisa i vår, då man befarade ett större oljeutsläpp då fartyget tänkte sjunka. Det värsta scenariot förverkligades ändå inte.
Ett riktigt dramatiskt och långvarigt uppdrag hade Halli år 2000 då ett tyskt fartyg körde på ett grund och sedan kantrade på åländskt hav. Då behövdes hela 1500 meter oljebommar och Hallis manskap jobbade i två månader vid olycksfartyget.

Halli är ett 61 meter långt oljebekämpningsfartyg. Ett av tre i Finland.


Läs också om retrobilträffen som blev en succé vid Pargasdagarna.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter