Nya satsningar i Dalsbruk – vad ska hända med ämbetshuset och kommer byn att få ett nytt seniorhus?

Snart kanske det börjar hända i Dalsbruk.
Just nu finns det många frågetecken, till exempel vad som ska hända med ämbetshuset vars mellersta del stängdes den 1 september på grund av problem med inomhusluften.

Inte bara kontorsrum, flera mötesrum och fullmäktiges sessionssal ”försvann” utan också Kimitoöns bästa utställningsutrymme blev därmed borta. Bara apoteket och hemvårdarna finns kvar, i varsin flygel. Men diskussioner förs mellan kommunens ledning och en privat aktör, så kanske det blir ett nybygge på tomten.
I planen för område finns ”affärsbyggnad” inskrivet på den här platsen, så någon planändring skulle inte behöva göras.

Ett annat stort frågetecken är Dalsbruks hälsostation. Husets bäddavdelning stängdes i vintras och verksamheten flyttade till Kimito där Kimitoöns kommun satsade 4,6 miljoner euro på renovering och utbyggnad av hälsostationen.
Samtidigt har ön utmaningar i form av många äldre och två stora äldreboenden som är tämligen slitna. Men nu finns det chans att en privat stiftelse, Yrjö ja Hanna-säätiö, kunde tänka sig att satsa på ett nybygge, ett seniorhus i Dalsbruk, enligt det koncept som stiftelsen har.

Ett första steg är en workshop den 24 september med intressegrupper och samarbetspartners så som seniorer, Röda Korset, Folkhälsan och förstås kommunen.
Med andra ord kan hösten i Dalsbruk bli intressant.

En kommentar

  1. då det har visat sig att ämbetshuset i dalsbruk är mögelskadat och annars dåligt så torde det vara bäst att riva det och lämna hälsostationen i dalsbruk oriven och låt tandläkarna och alla kommunens tjänstemän som varit i ämbetshuset flytta till hälsostationen för efter kanske 10-20 år så visar det sig att man igen skall ha hälsocentraler på fler platser igen så då finns en färdig hälsostation i dalsbruk och med lite reparationer får man det att motsvara den dagens krav.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*