Förflytta dig till innehållet

Nu öppnar ÅU:s matspalt! – Fisk för alla tillfällen

Flamstek en hel laxfilé, trolla ihop smakliga biffar på gäddfärs eller stek abborrfiléer i smör. Det behöver inte vara svårare än så.

Flamstekt lax med konjak

Glödstekt lax, flamstekt lax, plankstekt lax. Kärt barn har många namn. Denna laxrätt tillreds genom att spika fast en filé på en planka som sedan får luta mot en öppen eld.
1 kg lax
1 msk salt
8 cl konjak
1 dl farinsocker
50 g smör
Ta bort alla ben med en fiskbenspincett och gnid in saltet i laxfilén. Spika fast filén på en bräda.
Gör upp en öppen eld som laxen kan stekas vid. Se till att ha vatten till hands och lämna aldrig elden obevakad.
Gör konjaksmarinaden. Smält smöret och blanda ihop med konjak och farinsocker. Rör om tills farinsockret delvis smält. Pensla konjaksmarinaden över laxfilén.
Placera den fastspikade laxen parallellt mot den öppna elden ungefär 50 cm från elden. Stek tills laxen vid elden tills den är färdig. Tillredningen beror helt på filéns tjocklek, men en 4 cm tjock filé tar ca 30 minuter, igen beroende på avståndet till elden. Pensla laxfilén med marinaden i tre varv medan laxen steks, tills all marinad är använd.
Ta bort den färdiga laxen från elden och dra ut spikarna. Du ser att laxen är färdig genom att ta en bit från den bredaste delen och se ifall filén är genomstekt. En färdig flamstekt lax lossnar lätt från skinnet.
Servera laxen varm tillsammans med potatis och en gräddfilssås.

Gäddwallenbergare

Härliga Wallenbergare gjorda på gädda och lax är en riktig sommarfavorit.
400 g gädda
100 g lax
2 skivor vitt rostbröd
4 dl grädde
1 msk salt
0.25 tsk vitpeppar
1 st ägg
1 msk citronsaft
4 msk smör
Värm ugnen till 150 grader.
Använd dig av gädd- och laxfilé. Laxfilén ska vara benad. Skär gäddfilén och laxen i bitar. Kör bitarna genom en köttkvarn så att gäddan och laxen blandas ihop och mals till en riktigt slät smet. Kör filéerna upp till 3 gånger igenom kvarnen för bästa resultat. Lägg den finmalda fiskfärsen i en beredningsskål.
Skär bort kanterna på rostbrödsskivorna. Lägg brödskivorna på fisken och använd händerna för att mosa ihop fisken med brödet med så att det mjuka brödet blandats in i smeten. Tillsätt grädde, salt, vitpeppar, ägg och citronsaft. Rör ihop massan med händerna tills det bildats en luftig och len smet.
Tips: Har du ingen köttkvarn så kan du frysa ner filéerna i 30 minuter och sedan köra dem i en matberedare tillsammans med de övriga ingredienserna.
Fukta händerna och tryck ut 12 biffar ur smeten.
Hetta upp en matsked smör i en stekpanna och stek biffarna ca 2 minuter per sida tills de fått en vackert gyllene yta. Lägg alltid en matsked smör i pannan innan nästa varv med biffar ska stekas.
Lägg de färdigt stekta biffarna på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och grädda färdigt på ugnens mellersta fals i 10 minuter.
Servera Wallenbergaren med potatismos och en kall gräddfilssås.

Abborre med kantarellsås

Krångla inte till det – servera smörstekta abborrfiléer med en enkel kantarellsås.
Kantarellsås
200 g kantareller
0.5 tsk grovmalen svartpeppar
1 st lök
1 st vitlöksklyfta
1 msk smör
3 dl grädde
1 msk kalvbuljong
Persiljepotatis
400 g nypotatis eller färskpotatis
1 dl finhackad persilja
20 g smör
Stekt abborre
600 g abborrfilé
30 g smör
1 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar
Kantarellsås
Rensa kantarellerna och finhacka köttet.
Skala lök och vitlök och finhacka båda två.
Lägg en matsked smör i en stekpanna och fräs lök och vitlök i två minuter. Tillsätt den hackade kantarellen och stek tills all vätska avdunstat. Häll över kalvbuljongen och hälften av grädden. Låt såsen småputtra under ständig omrörning. Smaksätt med salt och peppar. Stäng av plattan medan du kokar potatisen.
Persiljepotatis
Tvätta och koka potatisen under lock tills det går att sticka en gaffel genom en potatis. Häll av kokvatten och klicka i smör och finhackad persilja. Låt potatisen stå under lock tills fisken och kantarellsåsen är klar.
Stekt abborre
Hetta upp smöret i en stor stekpanna.
Strö salt och peppar över abborrfiléerna och stek i etapper. Se till att stekpannan inte blir för full. Stek filéerna 2–3 minuter per sida tills de fått en gyllene yta. Stektiden varierar lite beroende på filéns tjocklek.
Värm upp kantarellsåsen och tillsätt resten av grädden. Rör om tills det bildats en tjock sås.
Servera de stekta abborrfiléerna med den kokta potatisen och kantarellsåsen. Det passar även bra att strö finhackad rödlök över de färdiga portionerna.
Sofie Sergelius
040-5443997/
sofie.sergelius@hssmedia.fi
Fler recept och inspiration på foodly.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter