Förflytta dig till innehållet

Nu har han gett sin sista påse blod

Sjukskötaren Jutta Laine förbereder Esa Mäkeläs 120:e blodgivning. Foto: Kim Lund

Esa Mäkelä tar av sig sin röda kavaj och lägger sig på britsen i Röda Korsets blodtjänsts blodgivarcentral på Universitetsgatan i Åbo. Sjukskötaren Jutta Laine torkar hans armveck med desinfektionsmedel och söker fram venen.

Nålen sjunker in med ett lätt och tryck och Mäkelä ger fart år blodflödet genom att klämma två idealbindor som han har i handen. Snart börjar blodet rinna. Mäkelä fyller 71 år på lördag och det betyder att det här är hans sista blodgivning.

Esa Mäkelä avslutar sin långa karriär som blodgivare genom sin 120:e blodgivning.
Jag känner mig lättare efteråt, säger han.

När han reser sig har han donerat blod 120 gånger, första gången som 20-åring i Tövsala där hans pappa också var aktiv donator. Sin yrkeskarriär har Mäkelä gjort till sjöss, annars skulle blodgivargångerna säkert ha blivit fler. En gång försökte han ge blod i Göteborg, men det gick inte.

Som pensionär har han besökt blodgivningen med 2–3 månaders mellanrum.

– Jag mår bra efteråt och får liksom en lättare tillvaro. En viktig point är också att kunna hjälpa andra.

Ur en påse blod på 460 milliliter utvinner Röda Korset tre blodprodukter: röda blodkroppar, blodplasma och trombocyter (blodplättar).Trombocyterna kan ges till exempel åt cancerpatienter medan blodplasman kan ges som dropp åt patienter efter stora operationer, förklarar blodtjänsts ansvariga sjukskötare Marjo Nikkilä.

– En påse blod kan rädda tre människors liv. Nu när Mäkelä har gett 120 påsar har han hjälpt 360 människor.

Röda Korsets målsättning är att få ihop 800 påsar blod per dag i hela landet och det lyckas man med i allmänhet. I Åboregionen samlar man in cirka 600 påsar per vecka. Vid större olyckor ökar folks vilja att donera blod, säger Nikkilä.

– Måndagen efter knivattacken i Åbo märkte vi en klar ökning. Viljan att hjälpa var stor bland människorna.

Dagligen behövs omkring 800 påsar blod i hela landet, säger ledande sjukskötare Marjo Nikkilä vid FRK:s blodtjänst i Åbo.

Snart är Mäkeläs påse full och han bjuds på kaffe och tårta som tack för sin gärning.

– Det känns lite vemodigt att sluta, jag skulle gärna ha fortsatt men det är inte så mycket att göra åt det. Jag tänker att mitt blod har gått till ett bra ändamål och att det har varit ett bra sätt att hjälpa och göra något gott.

På torsdag besöker Röda Korsets blodtjänst Kimito församlinghem mellan klockan 14 och 18. Den 5 september är man i församlingshemmet i Pargas mellan klockan 13 och 18.

FRK:s blodtjänst

För att kunna ge blod ska man vara mellan 18 och 70 år, frisk och väga minst 50 kilo.
Män bör ha ett hemoglobinvärde på minst 135g/liter, för kvinnor gäller 125g/liter.
FRK:s blodtjänst har 10 blodgivningscentraler i landet och sex mobila enheter. En av dem rör sig regelbundet i Åboland.
Blodet skickas till blodtjänstcentralen i Helsingfors där blodets olika beståndsdelar separaras och undersöks. Därifrån skickas sedan blodpåsarna till sjukhus runtom i landet.
På webbplatsen www.blodtjanst.fi finns mera information om blodgivning och där kan man också följa med behovet av olika blodgrupper.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter