Förflytta dig till innehållet

Nästan inga sorkar i södra Finland just nu

Sorkövervakningen våren 2017 visar att populationerna hade rasat från topptäthet till obefintlig i östra och södra Finland, meddelar Naturresursinstitutet Luke.
Sorkpopulationerna fortsatte att minska under sommaren enligt den normala sorkcykeln. I öster och söder är sorkpopulationerna för tillfället mycket små.
Även i hela norra Finland förekommer det sparsamt med sorkar.
I vissa områden rasade populationerna redan 2016, men i västra Finland minskade sorkarna först i år.
Under hösten sågs lokala tecken på att sorkpopulationerna börjar öka igen i norr.
Populationstätheterna är ändå fortfarande små i hela Lappland.
Åkersork och skogssork har nått populationstoppen i de västra och norra delarna av mellersta Finland, men antalet sorkar har inte varit exceptionellt högt.
I västra Finland håller sorkpopulationen på att öka, men populationstätheten är fortfarande måttlig och förekomsterna är fläckvisa. Sorkcykeln kommer sannolikt att nå toppen i västra Finland hösten 2018, konstaterar Luke.
Skadorna på plantskog till följd av sorkangrepp lär vara små i hela landet. De svåraste angreppen förväntas i vinter i de norra och västra delarna av mellersta Finland.
det verkar finnas mycket sorkar i ett plantbestånd kan man minska risken för sorkskador genom att lägga ut sorkfällor.
Ett sätt att förebygga sorkangrepp är att trampa ner snön runt plantorna. Det är också möjligt teckna försäkring för plantskogen för sorkskador, men det ska göras i tid.
I mellersta och västra Finland påträffas lokalt gott om skogssork som sprider Puumalavirus.
Det är ett virus som orsakar sorkfeber. Smittspridningen är vanligen störst under senhösten och förvintern då skogssorkarna söker sig till människoboningar och uthus.
Sorkarna utsöndrar virus i avföring och urin, och viruset förs med dammpartiklar in i människors luftvägar. Viruset kan vara smittsamt i två veckor vid rumstemperatur och ännu längre i kyla.
Det bästa sättet att förebygga smitta är att fånga sorkar med fällor i de utrymmen där människor vistas.
Undvik också att i onödan röra upp damm eller andas in dammpartiklar i till exempel vedlider eller andra ställen där det finns sorkar

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter