Förflytta dig till innehållet

Myndigheter lovar ingen hjälp mot skällande hundar i Kimito: granne missnöjd över att inget görs

Kimito polisstation har fått klagomål över skällande hundar men inga egentliga anmälningar. ÅU-Foto


Jordbrukaren  Greger Gustafsson i Norrlångvik, Kimito gör polisanmälan över att ha fått fyra får illa rivna. Han anser att de skyldiga är hundar från djurskyddsgården Toivo som ligger i närheten.
– Jag har skrivit räkning på fåren, som måste avlivas, och om den inte blir betald så låter jag min jurist ta hand om saken. Så här kan det inte få fortsätta. Hundar ska vara kopplade och inte på egen hand springa omkring på andras marker, säger han.
– Händer det något åt mina får igen så ordnar jag med dna-prov av såren så jag kan få veta vem som har varit framme. Märkligt att glesbygdsbor alltid verkar hamna i en sådan ställning att de får kostnader och besvär, säger han.

”Inte bevisat”

Toivos ägare har tidigare till ÅU (14.9) sagt att det inte är bevisat att det var deras hundar som rev fåren och att de flesta hundarna tas in till natten så att de inte ska skälla och störa grannarna.
Också skällandet har grannarna nämligen klagat på, ända sedan Eläinten suojelukoti Toivo etablerade sig här för fyra år sedan.
Gården har nu 20 hundar, bland annat ryska gatuhundar.

”För dagbok och dokumentera”

Om djurskyddet är i skick, det vill säga Toivos djur sköts sakligt, är det inte så lätt för grannarna att få en ändring. Det säger Jani Soini, chef för länets veterinärer.
Tiina Torkkeli-Pitkäranta, hälsoinspektör på Kimitoön, instämmer. Visserligen säger paragraf 17 i lagen om vissa grannelagsförhållanden att grannar och de som bor i närheten inte får åsamkas oskäligt oljud men det är svårt att mäta, och det brukar krävas expertfirmor för det.
– Det som grannarna kan göra är att föra dagbok över alla störande incidenter, och ta bild av löst springande hundar. Det tillsammans med polisanmälningar är sådan dokumentation som kan vara nyttig om grannarna vill föra saken vidare och antingen få polisen att agera eller, om inte det lyckas, att gå till tings.

”Medvetna om klagomålen”

Kriminalöverkonstapel Thomas Westerholm vid Kimito polisstation säger att man per telefon har fått några klagomål över skällande hundar men inga egentliga anmälningar.
– Vi är medvetna om klagomålen men har förstås inte resurser att övervaka kontinuerligt, säger han.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter