Förflytta dig till innehållet

Modellskepp kommer "hem" då Pargas hembygdsmuseum tar emot donation

Modellskeppet. Donatorn Britt Tone Johansson (sondotter till skeppsbyggare Gustav), i mitten mottagaren Åke Johansson och Allan Lindholm som transporterade barken till Pargas. Foto: Anja Kuusisto


En och en halv meter lång är den, den tremastade barken ”Gustav” som tillsvidare är i privat ägo, men som inom kort ska doneras till Pargas hembygdsmuseum.
-Det är min farbror Gustav som är utvandrare från socknen som byggt modellskeppet, berättar Åke Johansson i Pargas.
Gustav Johansson (1863–1964) var född i Ersby men uppväxt på Lilltervo, då hans far var torpare på Lillholmstorpet till 1900.
I början av förra seklet åkte Gustav Johansson ut i världen, tanken var att emigrera till USA, men han stannade i Norge. Från 1904 levde han i Haugesund, där han också är begraven.
Johansson var sjöman och timmerman och att snickra ett modellskepp var en fritidssysselsättning som han ägnade tusentals med timmar under många år.
I Haugesunds Dagblad ingick 1962 (18.8) en intervju med den då 79-årige Gustav Johansson.
”Ett par tusen arbetstimmar tog det. Och efter 20 år är barken ’Gustav’ inte alldeles klar ännu”, skriver dagbladets reporter som är imponerad av skeppet. Riggen, ankaret, det blankpolerade däcket och alla detaljer som varit så tidskrävande är exakta miniatyrkopior. Skutan är byggd i furu men räcket och många detaljer är i ek.
Så här låter det i reportaget på norska: ”Den er ikke byggeg på slump men presist slik som en barkrigg skal vaere”.

Gustav Johansson. Bilden ingick i reportaget i Haugesunds Dagblad 1962.


Nu har modellskeppet hämtats till Pargas och Gustavs brorsson Åke Johansson har varit i kontakt med Pargas hembygdsmuseum som ska få modellskeppet. Museet har faktiskt sedan tidigare en liten modellsegelbåt som Gustav Johansson också byggt, men barken ”Gustav” är något helt annat.
-Det är en fin donation som vi med glädje tar emot. Nästa sommar ska skeppet finnas framme i Ordenshemmet där vi skapar en permanent plats för det, säger museiamanuens Anne Bergström.
Museet har firat en mycket välbesökt temavecka den gångna veckan med anledning av att Pargas hembygdsförening fyller 90 år.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter