Midsommar är sommarens mathögtid

LIMEGRAVAD SIK MED MYNTA
Sik med smak av lime och mynta är sommarens fräschaste fiskrätt.
400 g sikfilé (minst 2 stycken jämnstora filéer)
2 msk salt
2 msk socker
0,5 dl finhackad mint
2 msk limesaft
1 krm tsk limezest (yttersta skalet på en lime)

Bena sikfiléerna.
Blanda ihop salt och socker i en skål tillsammans med limezest.
Gnid in siken med socker- och saltblandningen och strö över av den finhackade myntan. Placera en filéns köttsida mot den andra filéns köttsida, så att filéerna är på varandra.
Lägg siken i en plastpåse på ett fat i kylen. Placera en tyngd på.
Vänd upp och ner på plastpåsen efter 1 dygn. Efter ytterligare 1 dygn är fiken klar.
Torka av filéerna och skär upp tunna skivor. Garnera med extra mynta och limeskivor.

GRILLAD GRAVLAX
Grilla den gravade fisken – ett roligt och nytt sätt att servera fisken till midsommar.
1,2 kg benfri laxfilé
6 msk socker
6 msk salt
0,5 citron

Dela laxfilén på mitten.
Blanda ihop salt och socker i en skål.
Gnid in laxfilén med socker- och saltblandningen och pressa över saften från citronen. Placera ena filéns köttsida mot den andra filéns köttsida, så att filéerna är på varandra.
Torka av filéerna och värm upp en grill.
Grilla den gravade laxen med köttsidan neråt i 5 till 10 minuter, laxen får gärna vara lite ”rå” i mitten. Sväng på filén och grilla i ett par minuter till.
Servera den grillade gravlaxen med kokt nypotatis.

 


OSTKAKA MED GRAVLAX
En saltig ostkaka med gravad lax och laxrom är ett härligt alternativ till smörgåstårtan.
12 portioner

Botten
250 g skärgårdslimpa
75 g smör
0,5 dl vatten
0,5 dl finhackad dill

Fyllning
4 gelatinblad
2,5 dl grädde
400 g färskost med gräslök
400 g gravad lax
0,5 rödlök
0,5 dl gräslök
3 msk citronsaft
0,5 tsk grovmalen svartpeppar
3 msk laxrom
1 msk smetana

Dekoration
1 dl mikrogrönt (groddar eller liknande)

Smörj kanterna på en springform (26 cm ∅) och fäst en skiva bakplåtspapper mellan kanterna och botten så att botten är klädd. Klipp bort överlopps kanterna.
Tillred botten genom att placera samtliga ingredienser i en matberedare. Kör till en jämn massa. Tryck ut brödmassan på botten av den bakplåtsklädda springformen. Ställ i kallt medan fyllningen tillreds.
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Låt stå i minst 5 minuter.
Tillred fyllningen genom att vispa ihop grädde och färskost i en beredningsskål.
Skala och finhacka rödlöken. Tärna den gravade laxen fint. Finhacka gräslöken.
Rör ner lax, rödlök och gräslöken i färskostblandningen.
Hetta upp citronsaften tills den nästan kokar. Krama allt vatten ur gelatinbladen och rör ut i citronsaften.
Rör ner gelatinblandningen i färskostblandningen tills det blandats ut och är jämnt.
Häll färskostfyllningen i springformen över brödbotten. Ställ i kallt för minst 5 timmar så tårtan hinner stelna.
Dekorera med mikrogrönt och groddar strax innan servering.

 


WASABISILL
Sill med extra mycket smak, det tackar man inte nej till i första taget.
150 g matjessill
1,5 tsk wasabi
100 g créme fraiche
2 msk majonnäs
2 msk finhackad gräslök
1 msk finhackad inlagd ingefära (gari)

Skär sillen i bitar.
Rör ihop wasabi med créme fraiche och majonnäs. Tillsätt den finhackade gräslöken och inlagda ingefäran. Rör ihop sillen med såsen.
Låt sillen stå i kallt fram till servering.

VITLÖKSSILL
Vitlök och sill är ett måste till midsommarbuffén.
150 g matjessill
120 g smetana
50 g gräddfil
3 vitlöksklyftor
2 msk finhackad dill

Skär sillen i bitar.
Rör ihop smetana med gräddfilen.
Skala och pressa vitlöksklyftorna.
Tillsätt den finhackade dillen och pressade vitlöken i smetanablandningen. Rör ihop sillen med såsen.
Låt sillen stå i kallt fram till servering.

UGNSFETA MED GRILLAD PERSIKA
Varm feta med grillad persika, en sommarinslag till ostbrickan.
1 feta
1 msk finhackad timjan
1 tsk honung
1 krm grovmalen svartpeppar
1 persika
1 msk olivolja

Värm ugnen till 200 grader.
Placera fetan i en ugnstålig form. Ringla över honung och svartpeppar och krydda med hälften av timjanen.
Grädda fetan i 12 minuter på ugnens mellersta fals. Lägg på grill-inställningen 2 minuter innan osten är klar så att den får en fin yta.
Skär persikan på hälft och ta bort kärnan. Pensla halvorna med olivolja och grilla med köttsidan neråt i en grillpanna i 5 minuter tills frukten fått ett fint mönster.
Servera fetan varm tillsammans med den grillade persikan och resten av timjan.

PIZZA MED NYPOTATIS OCH LAXROM
Kall pizza är godare än du tror -speciellt då den toppas med laxrom.
2 st pizzor

Deg
25 g färskjäst
4 dl vatten
3 msk olivolja
0,75 tsk salt
4 dl vetemjöl
5,5 dl durumvetemjöl

Topping
200 g nypotatis
200 g créme fraiche
70 g finriven parmesan
125 g riven mozzarella
1 krm grovmalen svartpeppar
2 msk olivolja
50 g mikroörter
4 stjälkar färsk timjan
100 g laxrom
Smula jästen i en bunke för att sedan röra om det i fingervarmt vatten. Tillsätt sedan olja och salt.
Tillsätt mjölet lite i taget. Lämna en halv deciliter kvar i måttet till utbakningen.
Knåda degen tills den är smidig och fin.
Låt sedan degen jäsa i 30-60 minuter.
Värm ugnen till 225 grader.
Tvätta potatisen och skär i riktigt tunna skivor.
Rör ihop créme fraiche med den finrivna parmesanen och mozzarellan. Smaka av med svartpeppar.
Dela degen i två och kavla ut pizzorna på ett mjölat bakbord.
Bred nästan all ostblandning över pizzorna (spara lite till servering) och strö över av den tunt skivade potatisen. Ringla över olivolja och grädda på mellersta falsen i 10-15 min tills potatisen blivit genomstekt och degen är klar.
Ta ut pizzan och låt svalna. Toppa med laxrom, resten av ostsåsen, mikrogrönt och timjan. Servera pizzabitarna kalla.

SMAKSATT SNAPS
I år ska du smaksätta snapsen själv – ett enkelt sätt att få fram dina favoritsmaker.

1 liter vodka (27-35%)

Aprikos- och vanilj (0,25 dl)
1 aprikos skuren i klyftor
0,5 vaniljstång, skuren på längden

Jordgubb- och basilika (0,25 dl)
4 jordgubbar skurna i klyftor
5 basilikablad

Tranbär- och rosmarin (0,25 dl)
1 msk tranbär
1 rosmarinkvist

Citron- och timjan (0,25 dl)
0,25 citron skuren i tunna klyftor
2 timjankvistar

Placera frukt och grönt i en flaska med kork och häll över av vodkan. Låt vodkan dra åt sig av smakerna under 3 timmar innan servering.

Var först att kommentera

Kommentarer

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*