Förflytta dig till innehållet

"Man kan inte annat än bli förälskad i Mathildedal"

 

Matildan Marina och gästhamnen i Mathildedal. År 2016 köptes det av det Schweiziska familjeföretaget Propdev som investerade miljoner i verksamheten. Foto: Yascha Gilbert


Med en dryg timmes bilfärd från Åbo centrum kommer man till den sagolika byn i utkanten av Salo. Mathildedals bruk är det perfekta exemplet på en idyllisk finländsk by. Med vatten på ena sidan och en naturpark på den andra får man en känsla av att vara mitt ute i naturen.
Det lugna, hemtrevliga stället med varma, välkomnande människor har lockat flera nya företagare under de senaste åren.
Åbobon Maria Rantanen är företagare i byn och trivs väldigt bra med att jobba i Mathildedal.
– Naturen här är på något sätt så annorlunda från andra ställen i Finland. Mathildedal är ett förtrollande ställe, det lönar sig absolut att komma hit på besök.
På Matildan Marina kan man äta frukost, lunch och middag, hyra bastu, bada i utebassäng och tillbringa natten. I gästhamnen, som hör till samma komplex, kan man både tanka och förtöja båten. Här är Rantanen företagare för sjätte sommaren.
– Mathildedal har förändrats märkbart under de senaste åren då många nya företagare har etablerat sig här. Med flera människor har stället blivit mera levande, utan att det känns överväldigande, säger hon.
År 2016 restes marinens nuvarande byggnad i takt med ökat antal gäster. Innan det fanns det bara en liten stuga.

Maria Rantanen. Åbobon trivs väldigt bra med att jobba i Mathildedal. Foto: Yascha Gilbert


Ett stenkast från gästhamnen finns restaurangen Ruukin Krouvi, ett café, ett hotell och en butik som säljer såväl lokaltillverkade kläder och smycken som ekologisk, handgjord choklad i en uppsjö av olika smaker. Här har kläddesignaren Maija Nuppula och chokladentusiasten Petri Sirén slagit ihop sina talanger i ett gemensamt utrymme.
Nuppula designar olika färgglada mönster som sedan trycks på bland annat kvinno- och barnkläder som är sydda lokalt.
– Varumärket Second Chance kommer från att jag till en början bara sålde kläder gjorde av återanvända material. I längden var det svårt att göra det till hundra procent, men allt material är ändå ekologiskt och närproducerat, berättar hon.
Smyckena som säljs här är alla gjorda av finländska smyckestillverkare.
PetriS Chocolate Room säljer huvudsakligen handgjord choklad av högsta klass. Siréns fabrik finns i Borgå, där det ockå finns en affär.
– Vår hallonmjölkchoklad valdes till den bästa i Europas största glass- och chokladkarneval av både experterna och publiken.

Choklad. PetriS Chocolate Room säljer Finlands enda rubinchoklad i Mathildedal. Foto: Yascha Gilbert


– Jag blev kär i Mathildedal och flyttade hit med min fru i januari, berättar Sirén.

Maija Nuppula och Petri Sirén är ett gott exempel på hur företagare samarbetar mycket i Mathildedal. I bakgrunden och på Nuppula ser man hennes kläddesigner. Foto. Yascha Gilbert


Ett stenkast till från vattnet hittar man Ruukin Kehräämö och Ruukin Kutomo. Vid spinneriet tillverkas och säljs kvalitetprodukter av alpackaull. Djuren lever delvis i en hägnad bakom spinneriet, delvis på en äng några hundra meter bort. Verksamheten har drivits i sex år av väninnorna Sini Honkala och Leena Rajala.
– Vår verksamhet är mycket transparent. Hos oss kan man se varifrån råmaterialet kommer och hur produkten görs, från början till slut, säger Honkala.
– Man kan inte annat än blir förälskad i Mathildedal, tycker de.

Sini Honkala och Leena Rajala. Foto: Yascha Gilbert


Alpackorna bor delvis bakom spinneriet. Foto: Yascha Gilbert


Väveriets drivare Leena Muuri väver skickligt exempelvis mattor och halsdukar som hon säljer tillsammans med andra produkter handgjorda av vänner och bekanta.

Leena Muuri tillverkar produkterna på samma ställe som hon säljer dem. Foto: Yascha Gilbert


Restaurangen Kyläravintola Terho och bryggeriet Mathildedalin Panimo Oy intresserar även många besökare. Terho kunde beskrivas som byns gemensamma vardagsrum med den bohemiska, hemtrevliga inredningen och de blandade möblerna. Bryggeriets verksamhet började för några år sedan och tog tredje plats i tävlingen om Finlands bästa öl i fjol.
Mellan restaurangen och bryggeriet finns en mysig liten uteservering där flera sitter och njuter av augustivädret.

Mellan bryggeriet och restaurangen finns en vindskyddad uteservering. Foto: Yascha Gilbert


Som på andra sommarställen har Mathildedal den bästa säsongen från midsommar fram till slutet av augusti.
– Det har varit en mirakulöst bra sommar, anser Rantanen. Hon och många andra företagare är speciellt nöjda med känslan av samhörighet i Mathildedal.
Förutom finländare har byn haft rätt mycket besökare från bland annat Tyskland, Ryssland och Frankrike. Också italienare och spanjorer har dykt upp nu och då.
Mathildedal har flera simstränder och Rantanen anser att de har varit nästan fria från alger i år.
Fram till den 19 augusti kan man även se komedin Reinikainen på Mathildedals sommarteater.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter