Förflytta dig till innehållet

Li Andersson kräver svar av regeringen om brister i asylsökandes rättsskydd

Li Andersson. ÅU-foto

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson lämnade på tisdag in ett skriftligt spörsmål till regeringen gällande asylsökandes rättsskydd.

Hon är orolig över att regeringens asylpolitik har försvagat asylsökandes rättsskydd, bland annat genom en reform av rättshjälpen för asylsökande som trädde i kraft i september förra hösten.

Reformen innebär bland annat att den juridiska hjälpen för asylsökande har koncentrerats till offentliga rättshjälpsbyråer. Det betyder att de organisationer och jurister som har erfarenhet av asylärenden sedan tidigare i praktiken exkluderas under ansökningsskedet.

Reglerna för den ersättning som rättsbiträdena får ändrades också. Tidigare baserades den på antalet arbetstimmar men nu får rättsbiträdet en klumpsumma på 800 euro som ersättning per asylfall.

Hon lyfter också fram att sakkunniga varnade för de negativa följderna av reformen redan i början av 2016 när den skyndsamt drevs igenom. Det faktum att förvaltningsdomstolen upphäver en tredjedel av de asylbeslut som överklagas, ser Andersson som ett bevis för att rättshjälpen inte fungerar.

Andersson frågar i det skriftliga spörsmålet när regeringen tänker utreda konsekvenserna av reformen gällande asylsökandes rättshjälp och vad regeringen tänker göra för att garantera att asylsökande får kvalitativ rättshjälp redan i början av asylprocessen.

Helsingin Sanomat rapporterade på lördag om brister i rättsskyddet för asylsökande efter att reformen av rättshjälpen trätt i kraft. Tidningen skrev bland annat om hur advokater kammat hem enkla pengar utan att alls hjälpt den asylsökande i dennes asylprocess. En del advokater har tagit på sig så många asylsökandes fall att de omöjligt har tid för alla.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson har också under helgen kritiserat regeringen för att ha stiftat lagar som försämrar asylsökandes rättsskydd.

Läs Li Anderssons kolumn om samma ämne här.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter